Boer & Croon: fusie en overnamegolf verwacht in NL

17 augustus 2011 Boer & Croon

Professionele investeerders hebben tientallen miljarden in kas bestemd voor overnames. Hierdoor staat het Nederlandse bedrijfsleven aan de vooravond van een fusie- en overnamegolf. Dat blijkt uit een marktanalyse van adviesbureau Boer & Croon.

Vermogen dat bestemd was voor de overnamemarkt is ten tijde van de kredietcrisis niet of nauwelijks uitgegeven. Grote deals zijn uitgebleven, terwijl hiervoor destijds wel kapitaal is gereserveerd. Investeringsfondsen beschikken hierdoor over toegezegde middelen van institutionele beleggers die tot op heden nog op de plank liggen. “Naast het al aanwezige kapitaal hebben private-equityhuizen ook nieuw kapitaal opgehaald. Hierdoor kan het niet anders dan dat het Nederlandse bedrijfsleven een overnamegolf te wachten staat”, aldus Rob van der Laan, partner bij Boer & Croon.

Groot aanbod
Naast de grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal dat aanwezig is in de markt staan er ook nog eens honderden bedrijven te koop. Hieronder vallen onder meer industriële dienstverleners en detacheerders, maar ook retailspelers en partijen in de maakindustrie. “Er is dus veel aanbod, gecombineerd met een overvloed aan beschikbare middelen. Hierdoor staan voor megafondsen en ondernemingen alle seinen op groen om transacties te ontplooien”, aldus Alexander van Rossum, partner bij Boer & Croon. Het Nederlandse bedrijfsleven staan dus drukke tijden te wachten.
 
Focus op Nederland
Private-equityfondsen betitelen Nederland als interessante markt voor overnames. Een sterk voorbeeld hiervan is private-equityhuis Sun Capital, die recent eigenaar is geworden van het Nederlandse modemerk Scotch & Soda. Het private-equityhuis heeft nog vier miljard in kas bestemd voor het realiseren van overnames. Zij betitelen Nederland als een interessant land met een leidende positie in Europa. 2011 lijkt dus een goed jaar te worden voor fusie- en overname adviseurs zoals Boer & Croon, die dit jaar onder meer betrokken was bij overnames van vakantiepark Roompot, Argos terminals, winkelketen Action en modemerk Scotch & Soda.

Nieuws

Meer nieuws over