Boer & Croon: Consolidatie supermarkten zet door

02 juli 2010 Boer & Croon

Vandaag heeft Sligro Food Groep de overname van Sanders Supermarkten aangekondigd. Boer & Croon is als adviseur van Sanders Supermarkten bij deze transactie betrokken. 

Maarten Vijverberg - verantwoordelijk partner bij adviesbureau Boer & Croon voor deze transactie - geeft aan dat deze overname past in een bredere trend. “Naar ons idee is de vanochtend aangekondigde overname van Sanders een nieuwe stap in de volgende consolidatiegolf in het Nederlandse supermarktlandschap. In deze markt hebben de regionale supermarkten en de supermarkten met een familieachtergrond - verenigd in de inkoopcombinatie Superunie - met een gezamenlijk marktaandeel van zo’n 30% altijd een belangrijke rol gespeeld.” 

“Ik verwacht dat een aantal andere regionale familiebedrijven binnen Superunie binnen afzienbare tijd een vergelijkbare keuze maken als de familie Sanders, huidig eigenaar van Sanders Supermarkten” aldus Maarten Vijverberg. “Overwegingen die bij Sanders supermarkten een rol hebben gespeeld zijn niet uniek en overnames als deze zijn gunstig voor alle betrokken partijen. Ook de consument profiteert uiteindelijk van lage prijzen in combinatie met een sterke formule waar bijvoorbeeld ruimte is voor service, scherpe aanbiedingen of streekproducten. Op deze manier blijven de supermarkten ook in wijkwinkelcentra en kleinere kernen behouden. Sterker nog, de prijs/kwaliteit verhouding neemt zeer waarschijnlijk toe.” 

Door de prijzenoorlog tussen supermarkten is het prijsniveau van de goedkoopste en duurste supermarkten steeds dichter bij elkaar komen te liggen en is prijs steeds minder een onderscheidend criterium. Een duidelijke formule ondersteund door grootschalige marketing en communicatie worden steeds meer een must. Voor kleinere of middelgrote spelers is dit een lastige situatie. Overnames of samenvoeging van partijen is een logische tendens om op deze marktontwikkelingen te reageren. 

Sanders Supermarkten is een regionale supermarktketen in Twente met 22 eigen full service supermarkten en een omzet van circa €100 miljoen over 2009. Sligro Food Groep beschikt over circa 125 supermarkten waaronder de formule EMTÉ Supermarkten. Hiermee is Sligro op dit moment één van de grotere partijen binnen Superunie. Met de overname blijft Sanders Supermarkten dus onderdeel van Superunie, maar zal de gezamenlijke slagkracht worden vergroot. 

De overname van Sander Supermarkten zal naar verwachting in augustus 2010 worden geformaliseerd. 

Nieuws

Meer nieuws over