Boer & Croon: Communicatieadviseurs scoren 7.2

17 november 2010 CommunicatieOnline

Hoewel communicatieprofessionals gemiddeld met een 7,2 worden beoordeeld, zien hun bazen noodzaak voor verbetering. Met name op conceptueel, strategisch niveau is professionalisering gewenst. Opvallend is verder dat één op de drie communicatiedirecteuren aangeeft dat communicatieprofessionals vooral de business en de omgeving van het bedrijf beter moeten begrijpen. Dat blijkt onder meer uit het jaarlijkse onderzoek van Boer & Croon Corporate Communication onder communicatiedirecteuren in Nederland.

Slechts een enkele communicatiedirecteur zegt zeer tevreden te zijn over zijn medewerkers. Bijna tweederde zegt niet te mogen klagen en eenderde is ontevreden. Het belang van strategische vraagstukken verklaart wellicht ook het feit dat ongeveer een op de drie communicatiedirecteuren de afdeling aan het reorganiseren is.

Ook blijkt uit het onderzoek van het adviesbureau dat ruim tweederde van de communicatiedirecteuren een serieuze gesprekspartner is voor de top van de onderneming. Een kwart geeft aan ook een rol van betekenis te spelen op het hoogste niveau, maar zegt daar wel hard aan te moeten trekken.

Het succes van de Communicatieafdeling binnen een onderneming lijkt vooral te worden bepaald door strategische vraagstukken en de mate waarin de toegevoegde waarde inzichtelijk kan worden gemaakt.  De communicatiedirecteuren geven aan dat de rol van Communicatie vooral op de volgende drie manieren kan worden versterkt: ten eerste met professioneel reputatiemanagement, ten tweede door issuemanagement en ten slotte middels het inzichtelijk maken van met communicatie behaalde resultaten.

Voor het onderzoek verstuurde Boer & Croon in de zomer van 2010 een vragenlijst naar 69 directeuren communicatie, veelal werkzaam bij grote, gerenommeerde organisaties. In totaal werden 39 vragenlijsten teruggestuurd. In 2009 werd dit jaarlijkse onderzoek door Boer & Croon voor het eerst uitgevoerd bij de start van de Boer & Croon Communication Academy.

Nieuws