BMC vernietigend over bestuurders van Maasdriel

24 januari 2011 Consultancy.nl

BMC is vernietigend over het functioneren van de bestuurders van Maasdriel: de bestuurscultuur in de gemeente Maasdriel is een vechtcultuur waar alles in het persoonlijke vlak wordt getrokken, waarin een ons-kent-ons cultuur heerst, de grenzen van de wet voortdurend worden opgezocht en waar het spel boven de inhoud gaat en het doel de middelen heiligt. Bovendien zijn de omgangsvormen in de gemeenteraad ruw en onbeschaafd. Dat concludeert het adviesbureau in een onderzoeksrapport naar het functioneren van bestuurlijk Maasdriel in opdracht van commissaris van de koningin Cornielje.

Download hier het rapport: Onderzoeksrapportage Bestuurscultuur Maasdriel

Het rapport van BMC volgde op een reeks van affaires rond burgemeester Boerma, wethouder Verachtert en wethouder Hooijmans. Bestuurlijk Maasdriel kwam de afgelopen tien jaar herhaaldelijk in het nieuws met berichten over het ronselen van stemmen en de gebrekkige handhaving van wetten. Volgens BMC is de bestuurlijke cultuur zo slecht dat het de belangen van de gemeente kan schaden en moet er op korte termijn hard worden ingegrepen.

Advies: complete gemeentebestuur vervangen

BMC adviseert de commissaris om het gemeentebestuur van Maasdriel te vervangen door een regeringscommissaris en wethouders van buitenaf. Alleen zo’n radicale verandering zou een einde kunnen maken aan de verziekte bestuurscultuur in Maasdriel.

Advies: gemeente opheffen?

Daarnaast adviseert BMC Maasdriel dat het de mogelijkheden voor een potentiële samenvoegingen met buurgemeenten moet onderzoeken. Ook kan worden gedacht aan het opheffen van de gemeente

Gemeenteraad verbindt nog geen conclusies aan rapport

De gemeenteraad van Maasdriel wil voorlopig nog geen conclusies verbinden aan het rapport. Cornielje gaat binnenkort in overleg met de minister van Binnenlandse Zaken om te bekijken of de adviezen worden opgevolg en of verregaande maatregelen moeten worden genomen.

Nieuws