BMC adviseerde het college van BenW Vlagtwedde

07 december 2010 Westerwolde Actueel

Publieke sector adviesbureau BMC heeft het college van burgemeester en wethouders (B en W) van Vlagtwedde over de verhouding tussen de Stichting Vesting Bourtange en de gemeente. Opvallend is dat B en W het merendeel van de adviezen van het organisatiebureau BMC naast zich neerlegt. In twee adviezen volgt het college het rapport van BMC, te weten dat de gemeente vanwege verstrengeling van belangen niet langer meer in de Stichting Vesting vertegenwoordigd wil zijn én dat toeristen voor het parkeren van hun auto voortaan parkeergeld gaan betalen.

B&W willen verder het oude financiële contract, waarin staat dat de gemeente in een negatief bedrijfssaldo jaarlijks maximaal € 50.000 betaalt, herzien in een nieuw subsidiecontract. Het college gebiedt de stichting voorts om, op advies van BMC, een nieuwe museumregistratie bij de Stichting Het Nederlands Museumregister aan te vragen. Die registratie liet het stichtingsbestuur eerder versloffen.

Over alle andere heel ingrijpende adviezen van BMC  op het huidige ’bestuur’ van de vesting Bourtange rept het college in haar voorstel aan de gemeenteraad met geen woord. Zo beveelt BMC in haar rapport een wezenlijk andere bestuursstructuur voor de Vesting Bourtange aan. BMC vindt dat de vesting niet langer kan worden bestierd door één manager. Er moeten twee managers komen, een voor de commercieel zakelijke kant en een voor de inhoudelijke aspecten. De managers moeten in deeltijd werken en als het volgens BMC kan, zou het aardig zijn als ze ook in deeltijd bij een andere museale stichting in de regio zouden werken.

De gemeentelijke gebouwen zouden volgens BMC aan het Groninger Landschap overgedragen kunnen worden. Het Groninger Landschap heeft door het beheer van de ’natte horizon’, ofwel het buitengebied van de vesting, toch al met Bourtange te maken, dus dat past bij elkaar. BMC heeft in het gesprek met het Groninger Landschap over dit onderwerp gemerkt dat de stichting ’wel oren heeft naar dit advies’. BMC verwijst daarbij ook naar het Drentse museumdorp Orvelte waar de gebouwen zijn overgedragen aan het Drents Landschap en er sindsdien in het Drentse ’oerdorp’ geen problemen meer zijn.Over dit advies rept het college naar de gemeenteraad met geen woord. De Stichting Vesting Bourtange moet, zoals eigenlijk al bij de overdracht in de vorige eeuw werd afgesproken, de gebouwen wel gaan onderhouden.

Nieuws

Meer nieuws over