BlueMind: Top 40 van snel groeiende bedrijven in NL

25 januari 2012 Consultancy.nl

Corporate finance adviesbureau BlueMind heeft de eerste editie van de “Fabulous 40 Industrial Markets” uitgebracht. Het rapport presenteert de 40 snelst groeiende niet-beursgenoteerde Nederlandse bedrijven in de maakindustrie. Meer dan eenderde van de bedrijven in de top 40 was in de afgelopenjaren betrokken bij een fusie en/of overname. Daarnaast worden internationale investeringen steeds belangrijker.

Maritieme sector domineert
De maritieme sector domineert de Nederlandse top 40 van snel groeiende bedrijven. Op 1 staat Shipyard De Hoop in Lobith en op nummer 2 Veth Propulsion uit Papendrecht. Heerema Fabrication Group, Bakker Sliedrecht en de VeKa-groep staan respectievelijk op de zevende, achtste en tiende plaats. In totaal staan er 10 scheepsbouwbedrijven in de volledige top 40.

Veel bedrijven betrokken bij M&A
Volgens Bart Jonkman, oprichter en partner van BlueMind, is het opvallend dat 15 van de 40 bedrijven in de top 40 betrokken waren bij een fusie en/of overname. Volgens Jonkman is dit niet verrassend: “buitenlandse bedrijven hebben veel interesse in overnames van kleine Nederlandse bedrijven. Veel bedrijven in de industrie zijn al in handen van buitenlandse partijen”. Ook blijkt dat 16 van de 40 bedrijven onderdeel van zijn internationale private equity partijen.

Download het rapport: Fabulous 40 Industrial Markets

Bedrijfsopbrengsten tussen 2007 en 2009
“We hebben het gemiddelde groeipercentage van de bedrijfsopbrengsten van de jaren 2007, 2008 en 2009 gemeten”, aldus Marleen Vermeer, die nauw betrokken was bij de samenstelling van de lijst. “Daarvoor hebben we onder meer gegevens van de Kamer van Koophandel gebruikt. De financiële cijfers van 2010 waren daar, op het moment dat we de lijst maakten, nog niet voor alle bedrijven gedeponeerd, dus konden we dat jaar niet meenemen. Die cijfers zullen volgend jaar aan de lijst worden toegevoegd.” Beursgenoteerde bedrijven zijn niet meegenomen in de analyse omdat “beursgenoteerde bedrijven op een andere manier groeien dan niet beursgenoteerde MKB-bedrijven en dat is lastig te vergelijken', vervolgt de BlueMind adviseur.

Nieuws