Berenschot: Teveel ambtenaren Gemeente Hengelo

04 april 2011 Consultancy.nl

Bij de gemeente Hengelo werken naar liefst 128 ambtenaren meer dan bij andere gemeenten van vergelijkbare grootte. Dat blijkt uit een onderzoek door adviesbureau Berenschot.

Gemiddeld hebben vergelijkbare gemeenten negen ambtenaren (fte) per duizend inwoners in dienst. In Hengelo zijn 10,6 ambtenaren per duizend inwoners werkzaam. Vooral de afdelingen Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting, Volksgezondheid en Milieu, en Sociale Voorzieningen en Maatschappelijke Dienstverlening hebben een groot personeelsbestand.

Maarten Hollander, fractievoorzitter van de PvdA in Hengelo, liet weten dat hij niet wist dat het aantal ambtenaren zo groot was, vooral in vergelijking met andere gemeenten. Aan een groot en degelijk ambtenarenapparaat zitten echter ook voordelen, aldus Hollander: “Wij als politiek hebben zelf opdrachten gegeven aan het ambtelijke apparaat. Daarmee boeken we ook resultaten: we zijn één van de veiligste, sociaalste en meest leefbare gemeenten van Nederland.

Minder uitbesteding
Het aantal ambtenaren mag dan groot zijn, dit betekent ook dat er op andere gebieden geld overblijft. Volgens het college B&W van Hengelo spendeert de gemeente veel minder aan de uitbesteding van taken aan derden. Uit het onderzoek van Berenschot blijkt dat gemeenten hier gemiddeld 79,000 euro per duizend inwoners aan besteden. Hengelo gaf in 2010 ongeveer 48,000 euro per duizend inwoners uit aan het inhuren van derden.

Bezuinigingen
Of het onderzoek van Berenschot directe gevolgen voor Hengelo zal hebben is onbekend. Vast staat wel dat de gemeente in ieder geval 15 miljoen euro gaat bezuinigen, waarvan 5 miljoen op de bedrijfsvoering. Volgens het college B&W kan een personeelsafname waarschijnlijk zonder gedwongen ontslagen plaatsvinden.

Nieuws

Meer nieuws over