Berenschot: Meer prijs transparantie in fruitsector

28 september 2010 AGF

Afgelopen week is de fruitsector gestart met het vrijgeven van prijsinformatie van appelen en peren onder telers, handel en veilingen. "Dit initiatief is voortgekomen uit het rapport van adviesbureau Berenschot, dat concludeerde dat er meer openheid moest komen over de prijzen. Het betreft informatie over appel- en perenprijzen - per ras en sortering - die de vorige week tot stand zijn gekomen en het is dus geen notering of advies", benadrukt Leo Welschen van Frugi Venta.

Fruithandel staat prijsgegevens af voor nieuw informatiesysteem

Alle coöperatieve afzetorganisaties en acht grote handelsbedrijven dragen gegevens over naar het Duitse bureau AMI, dat ervaring heeft in de verwerking van prijsinfomatie. "NFO en Frugi Venta financieren dit systeem ten behoeve van hun leden. Het is dus geen openbare prijsinformatie. AMI is een volstrekt onafhankelijk bureau en NFO en Frugi Venta hebben geen invloed op de publicatie", vertelt Leo.

Uitbreiding naar glasgroenten?

Volgens Welschen was er onder de handelsbedrijven een goede bereidheid om mee te werken. Een uitbreiding naar bijvoorbeeld de glasgroenten ziet hij er niet snel van komen. "Hardfruit is een bewaarproduct. Een dagvers product heeft veel meer behoefte aan dagprijzen of prognoses, maar dat is in strijd met de mededingingsregels."

 

Nieuws