Berenschot: Kandidatuur WK 2018 was foutenfestival

01 november 2011 Consultancy.nl

De Nederlands-Belgische kandidatuur voor het WK in 2018 (Holland Belgium Bid) is uitermate slecht uitgevoerd. Volgens NRC.nl was het een “foutenfestival” en volgens RTL Nieuws heeft het vorige kabinet (Balkenende IV) een “potje gemaakt” van de poging om het grootste voetbaltoernooi ter wereld naar Nederland te halen. Uiteindelijk wees de FIFA het WK niet toe aan Nederland en België maar aan Rusland. NRC en RTL baseren zich op het rapport Evaluatie Bidbook WK 2018 van Berenschot.

Het organisatieadviesbureau heeft de totstandkoming van het WK Bid 2018 geëvalueerd in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Edith Schippers. 

Download het rapport: Evaluatie Bidbook WK Voetbal 2018  

Gebrekkige regie 
Volgens Berenschot was de regie van het project ondermaats (“de regie was voor verbetering vatbaar”) en verliep de samenwerking tussen de ministeries ongestructureerd. Ook werd de Tweede Kamer “erg laat” bij besluiten betrokken. 

Ruzie met speelsteden
Vooral in communicatie met speelsteden is Berenschot hard in zijn oordeel. Zo was de samenwerking met speelsteden slecht (“de relatie met de speelsteden had eerder en gestructureerder vorm gegeven moeten worden”) en werd er vooral geruzied over wie de rekening zou betalen voor de noodzakelijke uitbreiding en nieuwbouw van voetbalstadions.

Communicatie en verschillende agenda’s
Het projectteam slaagde er niet in om de verschillende agenda’s van stakeholders te stroomlijnen. Zo kwam het bijvoorbeeld voor dat de steden melding maakten van harde toezeggingen op het gebied van financiële steun terwijl het ministerie van VWS dit vervolgens tegensprak in een persbericht. “Sommige partijen waren verrast over communicatie-uitingen van anderen” en “het leek erop alsof partijen verschillende agenda’s hadden” concluderen de adviseurs van Berenschot. Ook werd communicatie in algemene zin niet goed verzorgd: “negatieve publiciteit is in communicatief opzicht niet goed opgepakt”.

Onderschatting van het besluitvormingsproces
Het projectteam heeft ook het besluitvormingsproces sterk onderschat. “Pas gedurende de zomer van 2009 ontstond er een scherp beeld van wat er door de FIFA gevraagd werd”. Toen kwam het team in een grote tijdsklem. Toen in het najaar van 2009 de eisen van de FIFA bij de verschillende overheids-instanties duidelijker werd, was het relatief laat en “ebde het draagvlak onder ambtenaren weg”.

Kosten bid = ruim €10 miljoen
De totale kosten van de WK2018 bid, dat werd geleid door oud-voetballer Ruud Gullit, bedroegen uiteindelijk €10,4 miljoen. De Nederlandse overheid betaalde circa €2,8 miljoen en de KNVB betaalde circa €1,7 miljoen.

Berenschot aanbevelingen
In het rapport doet Berenschot een reeks aanbevelingen om ervoor te zorgen dat het proces gestructureerder verloopt wanneer Nederland besluit om mee te dingen bij het binnenhalen van een volgend groot sportevenement zoals het EK, WK en zelfs Olympische Spelen.

Nieuws