Berenschot: beperkte besparing in kunst en cultuur

30 augustus 2010 Consultancy.nl

Kunstinstellingen hebben beperkte mogelijkheden tot kostenbesparing. De €200 miljoen aan bezuinigingen die de sector de komende jaren wat VVD en PVV betreft boven het hoofd hangen, zijn alleen haalbaar als er ingrijpende keuzes worden gemaakt. Een kaasschaafmethode werkt niet, want de kunstensector heeft ‘weinig vet op de botten’.

Dit is de conclusie van adviesbureau Berenschot, dat de economische waarde van kunst en cultuur heeft geïnventariseerd. Die bedraagt in ronde getallen €70 miljard per jaar. De helft zijn inkomsten die de toeristische sector verdient aan kunstminnaars. Maastricht verdient bijvoorbeeld €20 miljoen aan de jaarlijkse kunstbeurs Tefaf .

Consultant Bastiaan Vinkenburg van Berenschot maakte de resultaten gisteren bekend tijdens een debat in Paradiso in Amsterdam over de gevolgen van de te verwachten bezuinigingen van het aanstaande kabinet op kunst en cultuur. Directeur Jos Vranken van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen zei dat cultureel geïnteresseerde toeristen meer uitgeven dan de gemiddelde toerist.

De meeste sprekers in Paradiso beklemtoonden de economische waarde van kunst en cultuur in Nederland. Alleen al de creatieve industrie telt 265 duizend banen. Het vorige kabinet benoemde die industrie samen met de chemie tot de sterkste sectoren van onze economie, bracht Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en in Paradiso als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, in herinnering.

Op de vraag welke keuzes moeten worden gemaakt om €200 miljoen te bezuinigen, deed VVD-Kamerlid Mark Harbers een paar suggesties: verhoging van de entreeprijzen, minder musea, één of twee orkesten opheffen, schrappen van de uitkering voor kunstenaars en de cultuurkaart voor middelbare scholieren. D66-parlementariër Boris van der Ham opperde kritisch te kijken naar het aantal kunstopleidingen, dat niet in verhouding staat tot de beschikbare banen in de sector.

Nieuws

Meer nieuws over