BCG: The 2010 Value Creators Report

30 september 2010 Boston Consulting Group

Bedrijven in de opkomende markten creëren de meeste aandeelhouderswaarde. Dat blijkt uit een rapport van strategy consulting bureau Boston Consulting Group (BCG) getiteld 'The 2010 Value Creators Report'.

Boston Consulting Group onderzocht de totale aandelenrendementen van 712 bedrijven in 14 industrieën wereldwijd en vond dat de top 10 alle in Azië geregistreerd zijn – vijf in China, twee in Hong Kong en één in zowel India, Indonesië als Zuid-Korea. 142 bedrijven kwamen in de ranglijst, en van die bedrijven kwam 57% (81 bedrijven) uit de ontwikkelingswereld – een nieuw teken dat de opkomende economieën vooruitlopen op de ontwikkelde markten. Hong Kong’s Tencent voert de lijst aan, gevolgd door India’s Jindal Steel en Power and Suning Appliance uit China. Zuid-Korea’s OCI en China’s Sany Heavy Industry vullen de top vijf op.

“Eén van de consequenties van de grote recessie is dat we nu leven in wat BCG noemt een ‘two-speed’-economie”, zegt Daniel Stelter, een senior partner bij Boston Consulting Group. “De meeste ontwikkelende economieën komen relatief snel terug op hun pre-crisis groeiniveaus. Ontwikkelde economieën hebben echter te maken met een verlengde periode van ondermaatse groei – met grote gevolgen voor hoe bedrijven waarde creëren en welke bedrijven de top bereiken.”

BCG wijst erop dat trage internationale groei, natuurlijk, zwaar drukt op de aandelenrendementen. Terwijl wereldwijde aandelenkoersen 30% stegen in 2009, zegt de studie, was het gewogen gemiddelde jaarlijkse rendement van 2005 tot 2009 6.6% - “nog steeds flink onder het lange-termijn historische gemiddelde van ongeveer 10%”. Terwijl de sterke groei van opkomende economieën hun aandelenmarkten omhoog hebben gestuwd en daarbij hun aandeelhouderswaarde, waarschuwt BCG dat de ontwikkelingswereld “niet in staat zal zijn de westerse economieën vooruit te trekken (deze economieën blijven inderdaad afhankelijk van export om hun snelle groei te voeden)”.

Bekijk het rapport op deze pagina.

Nieuws