BCG: grote steden bieden kansen en bedreigingen

23 september 2010 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Volgens Boston Consulting Group zullen er tegen 2030 in de opkomende economieën meer dan 1,000 steden met meer dan een half miljoen inwoners. Dat staat in een rapport dat het strategy consulting bureau deze week heeft gepubliceerd.

De grootste steden in een land volgen een rechtlijnig patroon

Volgens het rapport kunnen steden in een land worden ingedeeld volgens een opmerkelijk rechtlijnig patroon. De grootste stad in een land heeft meestal dubbel zo veel inwoners als de tweede stad; driemaal zo veel als de derde stad enzovoort. Een formule die grosso modo opgaat voor de belangrijkste wereldwijde economiën – zoals de G20 landen. Opvallend is dat de formule in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) niet opgaat, voornamelijk door de extreem hoge populatie dichtheid van de Randstad.

De consultants concluderen dat steden in de opkomende economieën over het algemeen ook lak aan deze economische regel: ‘s lands kleinste steden zijn te wijdverspreid; zijn grootste steden te gelijk in omvang. De landen lijken een bewuste strategie te kiezen om ‘megasteden’ te vermijden. Zo wordt het makkelijker gemaakt voor plattelandsbewoners en inwoners van kleinere steden om naar een kleine stad te verhuizen dan naar een van de grootste steden.

Kansen en bedreigingen voor bedrijven

Bovenstaande trends biedt volgens de consultants veel nieuwe kansen en bedreigingen voor bedrijven. Ten eerste, multinationals krijgen te maken met steeds meer consumenten in opkomende economieën. Als gevolg zullen bedrijven hun strategie en business-model daarop moeten aanpassen. Ten tweede, multinationals krijgen de maken met een hogere spreiding van consument concentraties. Een bedrijf dat bijvoorbeeld vijf jaar geleden in 60 Chinese steden aanwezig was, kon zo 80% van de Chinese consumenten bereiken. Maar omdat de Chinese middenklasse zich dermate snel uitbreidt en verspreidt, zal datzelfde bedrijf in 2020 in 212 Chinese steden aanwezig moeten zijn, wil het die ratio respecteren.

De ‘agglomeratie-economieën’

De toename in grote steden heeft ook een dermate positief effect op de efficiency van zakelijke transacties en samenwerkingen binnen een stad. In termen van BCG consultants – grote steden kunnen profiteren van de ‘agglomeratie-economieën’: dat wil zeggen dat ze profiteren van de aanwezigheid van klanten, getrainde werkkrachten, gespecialiseerde leveranciers  en andere zaken omdat mensen en bedrijven zich in elkaars nabijheid bevinden.

Steden van opkomende economieën ook meer vermogend

In november 2009 maakte adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) bekend dat steden in de opkomende markten steeds meer deel uitmaken van de ranglijst van 's werelds meest vermogende steden. De huidige top 5 in de wereldwijde Bruto Nationaal Product ranking zijn Tokyo, New York, Los Angeles, London en Chicago. Echter, opkomende steden als Sao Paulo, Shanhai en Mumbai ontwikkelen zich tot taaie concurrenten en de verwachting is dat veel meer steden uit opkomende economieën zich zullen vestigen in de top van de ranglijst.