BCG: Europa nu rijker dan Noord-Amerika
Europa is dankzij de crisis de rijkste regio ter wereld geworden en stoot daarmee Noord-Amerika van de troon. De rijkdom is wereldwijd in 2008 afgenomen met 11,7%. Dat blijkt uit een rapport van The Boston Consulting Group (BCG).
De wereldwijde rijkdom is gedaald van 104,7 biljoen dollar in 2007 tot 92,4 biljoen dollar in 2008, gemeten naar activa die beheerd worden door financiële dienstverleners. Het betreft de eerste afname sinds 2001.
Noord-Amerika is het hardst geraakt, daar is de rijkdom met 21,8 procent gekelderd. In Europa bedraagt de afname 5,8%. De enige regio die een plus in de boeken weet te zetten, is Latijns-Amerika, waar de rijkdom met 3% gestegen is.
Miljonairs
"Rijkdom zal in 2010 aan een langzaam herstel beginnen, maar mogelijk pas in 2013 weer terug zijn op het niveau van voor de crisis", denkt Boston Consulting Group onderzoeker Peter Damisch.
Het aantal miljonairs is eveneens flink gedaald. Telde de wereld in 2007 nog elf miljoen miljonairshuishoudens, vorig jaar waren dit er nog maar negen miljoen. De afname van miljonairs was het grootst in Noord-Amerika en Europa. De Verenigde Staten huisvesten nog altijd de meeste miljonairshuishoudens met bijna vier miljoen, hoewel Singapore de hoogste concentratie kent. Ook in de olierijke staten Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar bevinden zich hoge concentraties miljonairs.
De crisis heeft het gat tussen de rijken en de minder-rijken verkleind, volgens het rapport. De rijkdom van huishoudens met minder dan 100,000 dollar aan 'uitbestede' activa steeg met twee procent, terwijl die van huishoudens met meer dan vijf miljoen met 21,5% daalde.