BCG adviseert ziekenhuizen in Groningen en Drenthe

02 december 2010 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De provincies en ziekenhuizen van Oost-Groningen en Noord-Oost Drenthe hebben strategy consulting firma Boston Consulting Group ingehuurd om een strategië en verbeterplan te ontwikkelen. De drie ziekenhuizen in Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal staan onder (financiële) druk door toenemende eisen aan kwaliteit van zorg en hoeveelheid behandelingen.

Advies van Boston Consulting Group

In het advies van Boston Consulting Group - getiteld Zorglandschap Oost-Groningen en Noord-Oost Drenthe - stellen de consultants dat er moet worden nagedacht over het samenvoegen van bepaalde functies (bijv. intensive cares, klinieken) en het verdelen van bepaalde behandelingen. Ook zijn er synergie voordelen te behalen uit het samenvoegen van staff afdelingen en zijn er verschillende efficiencywinste te behalen uit verbeterde samenwerking tussen de ziekenhuizen. OVerder vinden de onderzoekers dat de drie spoedhulpen open moeten blijven.

Aantal adviezen hebben negatieve impact op patiënten

Volgens het Dagblad van het Noorden hebben sommige adviezen van de Boston Consulting Group mogelijk verregaande gevolgen voor patiënten. Een voorbeeld daarvan is thuisbevallingen. Een van de gevolgen van het plan is dat de ziekenhuizen één moeder-kindcentrum in het oostelijke deel van de provincie oprichten waar alle bevallingen plaats moeten vinden. Als gevolg daarvan zou het bijna onmogelijk worden om thuis te bevallen in grote delen van Oost-Groningen.