AT Kearney: Zonne-energie maakt grote entree in 2013

21 oktober 2011 Consultancy.nl

Zonne-energie zal in 2020 in heel Europa kunnen concurreren met andere energiebronnen. In enkele Europese markten zullen zonnepanelen in 2013 al goedkope energie kunnen leveren. Dat blijkt uit een onderzoek door adviesbureau A.T. Kearney en de Europese Fotovoltaïsche Industrie Associatie (EPIA).

Sterke prijsdaling
De prijs van zonne-energie zal in de loop van het decennium dalen tot 8 eurocent per kilowattuur. De prijsdaling hangt samen met de dalende prijs van zonne-energieopwekkende technologie. Een verdubbeling van de zonnepanelenverkoop doet de kosten voor die technologie met 20% dalen. In de afgelopen vijf jaar is de prijs al gehalveerd; de technologie zal in 2020 opnieuw 36 tot 51% goedkoper zijn.

Kostenberekening
Alle uitgaven zijn in de kostenberekening van het onderzoek meegeteld. Daartoe behoren ook, onder andere, brandstofkosten en kosten voor de vervanging van apparatuur. EPIA en A.T. Kearney hebben hun kostenberekening gebaseerd op de prijzen in Duitsland. Een vijfde van de Duitse energieconsumptie komt uit duurzame energie, waarmee het land een van de wereldwijde voorlopers op het gebied van duurzame energievoorziening is.

Nieuws

Meer nieuws over