A.T. Kearney: Sportmarkt groeit veel sneller dan BBP

16 juni 2011 Consultancy.nl

De internationale sportindustrie heeft een waarde van €350 tot €450 miljard, volgens de studie The Global Sports Market 2011 door adviesbureau A.T. Kearney. De markt groeit veel sneller dan de nationale BBP’s wereldwijd. Bovendien heeft de globale waardeketen van sport – zijn grootte, structuur en omzet – significante groeiperspectieven voor de toekomst. De totale waarde van de sportmarkt omvat infrastructurele constructies, sportgoederen, producten met licenties en live sportevenementen.

Download het rapport The Global Sports Market 2011

Voetbal domineert sportevenementen
De wereldwijde sportevenementenmarkt had in 2009 een waarde van €45 miljard. Deze markt wordt gedefinieerd als alle omzet uit ticketverkoop, media en marketing voor grote sporten. Voetbal blijft koning: de internationale omzet van voetbal is jaarlijks €20 miljard. Dit is bijna net zoveel als de gecombineerde €23 miljard omzet van alle Amerikaanse sporten, Formule 1, tennis en golf. Voetbal heeft in Europa alleen al een waarde van €16 miljard.

A.T. Kearney - Global Sports Market

Rugby snelst groeiende sport
In de afgelopen jaren is rugby de snelst groeiende sport geweest, in termen van omzet uit sportevenementen: de gewogen gemiddelde CAGR (compound annual growth rate) was 16% tussen 2005 en 2009. Ter vergelijk: voetbal groeide met 8% en tennis met slechts 2%. Onderstaande grafiek laat zien dat de sportindustrie sneller groeit dan het BBP van zowel opkomende economieën, zoals de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China), als volgroeide markten in Europa en Noord-Amerika.

A.T. Kearney - Global Sports Market

Nieuws

Meer nieuws over