Verwachting voor 2002 van A.T. Kearney topman Dolf Balkema

19 december 2001 Consultancy.nl

Dolf Balkema (56), directeur A.T. Kearney Nederland, heeft in een interview met het blad Intermediair zijn toekomstverwachting voor 2002 gegeven.

Harde concurrentie
“Door de overcapaciteit verhardt de concurrentie. Sommige adviesbureaus zetten zelfs mensen gratis weg. Ook bedrijven worden harder in hun beoordeling van consultants. Tegenwoordig is het helemaal niet zo raar dat een nieuwe CEO alle consultants eruit gooit, en dat in de raad van bestuur vaker wordt gediscussieerd over het al of niet inhuren van consultants. Ze vragen zich af wat al die dure consultants het bedrijf nou helemaal hebben opgeleverd als hun problemen niet zijn opgelost” aldus Balkema.

Stijgende vraag naar consultants
De adviseur vervolgt: “Afgelopen zomer zijn veel bedrijven gestopt met het uitgeven van geld aan consultants, omdat ze niet wisten welke kant het op zou gaan. Vooral bedrijven uit de telecomsector, de luchtvaart en financiële instellingen hebben hun vraag sterk teruggedraaid. We zitten in een dip, hoewel we daar langzamerhand uit krabbelen, de bedrijven komen nu alweer naar ons toe. We zullen dit jaar nog wel groeien, maar niet meer met dubbele cijfers zoals de afgelopen jaren. Dat de vraag naar consultants nu langzamerhand aantrekt, komt doordat bedrijven de tijd nu rijp achten voor grootschalige kostenreducties. Bedrijven als KPN en KLM hikken al een tijd tegen die kostenreducties aan, en nu het slecht gaat en de weerstand van de vakbonden en de ondernemingsraad is afgenomen, omdat ze ook wel zien dat het ernstig is, gaan ze fors herstructureren.”

Investeringen in service en logistiek
“Dat geldt ook voor bedrijven die veel hebben geacquireerd: die kunnen in het huidige klimaat nu zonder al te veel weerstand versneld al die overgenomen bedrijven gaan integreren, zodat de kosten omlaaggaan. En bedrijven plegen nu achterstallig onderhoud waar gewoon geen tijd voor was toen het nog goed ging. Dat is hard nodig, want de service en logistiek zijn bij sommige bedrijven flink achtergebleven. Voor ons is het plezierig dat zij bij dit soort reorganisaties bijna altijd consultants inhuren.”

Nieuws

Meer nieuws over