AT Kearney: Europese expresmarkt herstelt van crisis

28 oktober 2010 Nieuwsblad Transport

De Europese markt voor koeriers-, expres- en pakjesvervoer zal uiterlijk in 2012 weer terug zijn op het niveau van voor de crisis. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau A.T. Kearney. Vorig jaar zakte de omzet met 9 procent in tot 38,8 miljard euro. Het zendingvolume daalde toen met 2 procent tot 4,56 miljard stuks. Inmiddels is sprake van een duidelijk herstel.

De krimp in het expres- en pakjesvervoer in 2009 was ongekend. Het nationale vervoer hield zich nog het best staande met een afname van het volume van 2 procent. In de periode 2005 tot en met 2008 was sprake van een jaarlijkse groei met gemiddeld 3 procent. Dat het nationale vervoer minder onder de crisis te lijden had, was volgens A.T. Kearney te danken aan de aanhoudende opkomst van het elektronisch bestellen van goederen door de consument ('e-commerce' en internetbestellen).

Het internationale expres- en pakjesvervoer vertoonde vorig jaar een daling van het aantal zendingen met 8 procent tot 131 miljoen. De omzet in dit marktsegment ging in Europa gemiddeld zelfs met 16 procent terug.

Regionaal waren er aanzienlijke verschillen. Zo kromp de markt voor expres- en pakjesvervoer in Duitsland en Zwitserland met slechts 4 procent en deed ook Nederland het met een teruggang van 7 procent relatief goed. In Polen was zelfs sprake van een kleine groei. In landen als Spanje en Italië was de teruggang met respectievelijk 14 en 12 procent veel sterker.

Nieuws

Meer nieuws over