Arcadis koopt EC Harris en wordt top 5 wereldspeler

17 oktober 2011 Arcadis

ARCADIS heeft EC Harris overgenomen. EC Harris is een internationaal consultancy bedrijf dat advies- en managementdiensten levert voor de realisatie en exploitatie van gebouwen, bedrijfsfaciliteiten en infrastructurele voorzieningen. Circa 2.600 werknemers wereldwijd verspreid over 48 vestigingen in 28 landen maken de overstap naar ARCADIS.

EC Harris is eigendom van ongeveer 180 partners en heeft een omzet van €290 miljoen (eind april 2011 afgesloten boekjaar).

ARCADIS wordt wereld speler

Door de overname groeit ARCADIS uit tot een onderneming met bijna 19.000 medewerkers en een omzet van € 2.3 miljard. ARCADIS komt met EC Harris in de top vijf voor projectmanagementdiensten met circa 6.000 medewerkers in dit segment en leidende marktposities in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië.

Reactie bestuursvoorzitter ARCADIS Harrie Noy

Harrie Noy, bestuursvoorzitter ARCADIS, over de transactie: ‘Deze overname is een belangrijke stap voorwaarts in het realiseren van onze strategische ambities. Met EC Harris verkrijgen we een leidende positie in de markt van projectmanagement en gerelateerde diensten, terwijl hun “Built Asset Consultancy” aanpak perfect past bij onze doelstelling om activiteiten hoog in de waardeketen uit te breiden. Door de uitbreiding in het Midden-Oosten en Azië, kunnen we groeikansen in deze markten beter benutten. Onze versterkte positie in het Verenigd Koninkrijk geeft ons de mogelijkheid een bredere portfolio van diensten aan te bieden aan onze gezamenlijke klanten. We zijn blij met het sterke EC Harris-merk en de leiderschapskwaliteiten die zij inbrengen in ARCADIS en we zijn enthousiast over de synergiemogelijkheden.”

Goedkeuring vereist

De overname is afhankelijk van de goedkeuring van de EC Harris-partners en een aantal hiermee samenhangende voorwaarden. Achtentwintig van de senior partners, inclusief alle uitvoerende leden van de EC Harris Board, hebben al hun onherroepelijke steun toegezegd aan de overname. Verwacht wordt dat de overname in november 2011 kan worden afgerond.

Financiering

ARCADIS zal de overname financieren door de uitgifte van 3.0 miljoen aandelen aan de huidige EC Harris-partners als aanvulling op een niet bekend gemaakt bedrag in contanten, waarvoor gebruik wordt gemaakt van bestaande kredietfaciliteiten. De aandelen zijn voor 12 maanden na afronding van de overname geblokkeerd. De koopprijs is gebaseerd op een waardering vergelijkbaar met andere recente grotere overnames van ARCADIS. De transactie zal naar verwachting met ingang van 2012 bijdragen aan de winst per aandeel (gebaseerd op netto operationele winst exclusief amortisatie).

Over EC Harris

EC Harris houdt zich onder meer bezig met strategisch advies, kostconsultancy, project- en programmamanagement en ondersteuning bij transacties. Het bedrijf heeft zich in de markt gepositioneerd als een ‘Built Asset Consultancy’, die adviesdiensten levert ten behoeve van de gehele levenscyclus van gebouwen in de sectoren privaat en publiek vastgoed, transport, water en industrie.

Nieuws

Meer nieuws over