Altran: Solar impulse maakt eerste internationale vlucht

17 mei 2011 Consultancy.nl

De Solar Impulse, een Zwitsers vliegtuig dat op zonne-energie vliegt, heeft vrijdag zijn eerste internationale vlucht gemaakt. Het toestel vertrok ’s ochtends in Payerne (Zwitserland), en landde dertien uur later in Brussel. Daar stonden enkele honderden geïnteresseerden en vliegtuigspotters op het vliegtuig te wachten. Prins Filip van België volgde de Solar Impulse vanuit een helikopter gedurende het laatste halfuur voor de landing.

Technologieadviesbureau Altran is een van de belangrijkste engineeringpartners van de Solar Impulse. Een samengesteld team van management- en techniekadviseurs, uit Parijs, Lausanne en Zürich, ondersteunde het team van Solar Impulse. De consultants hielpen onder andere met project-management activiteiten, het ontwerpen van de energiesectie van het project (zonnecellen, batterijen, elektrische motors) en de ontwikkeling van de flight simulator van het vliegtuig.

De Solar Impulse vloog vorig jaar 26 uur lang non-stop boven Zwitserland, de langste vlucht van een bemand vliegtuig op zonne-energie. Het team wil binnen twee jaar met de Solar Impulse rond de wereld vliegen.

Spanwijdte
Het vliegtuig heeft een spanwijdte van ruim 60 meter, vergelijking met die van een commercieel verkeersvliegtuig. Daarentegen heeft de Solar Impulse slechts het gewicht van een gemiddelde auto. De vleugels van het vliegtuig zijn volledig bedekt met zonnecellen.

Nieuws