Altran project Solar Impulse maakte eerste vlucht

08 december 2009 Consultancy.nl

De Solar Impulse, een vliegtuig dat op zonne-energie kan vliegen, heeft onlangs haar eerste vlucht afgerond. Adviesbureau Altran is al sinds 2004 officiële partner van de Solar Impulse en ondersteunt het project met technische- en management-consultancy diensten.

Van tests naar eerste vlucht

Gedurende de afgelopen weken werden tests uitgevoerd op de grond, om diverse parameters te verifiëren (zoals de besturingsmogelijkheden, acceleratie, rempaden en motorvermogen van het prototype). De resultaten van deze tests waren bijzonder positief, zodat het team testpiloot Markus Scherdel goedkeuring kon verlenen om het prototype te laten opstijgen.

Terwijl het vliegtuig geleidelijk aan snelheid maakte, kwam de enorme vleugel van de Solar Impulse langzaam omhoog onder de intense bewonderende blikken van de promotors van het project, Bertrand Piccard en André Borschberg. Na circa 350 meter te hebben gevlogen op een hoogte van één meter, landde het prototype op het midden van de landingsbaan, onder enthousiast applaus van het team.

"Aan de ene kant vind ik het fantastisch om een droom te zien uitkomen. Ik droom al zo’n tien jaar over een op zonne-energie werkend vliegtuig dat dag en nacht zonder brandstof kan vliegen – en over het stimuleren van duurzame energie. Vandaag steeg ons vliegtuig op en koos het voor de allereerste maal het luchtruim. Dit is een ongelooflijk, onvergetelijk moment! Aan de andere kant blijf ik mij bescheiden opstellen gezien de moeilijke taak die nog moet worden voltooid – er wacht nog een lange weg tussen deze eerst tests en een vlucht rond de wereld”, becommentarieert Bertrand Piccard, initiator van Solar Impulse.

"Dit is het hoogtepunt van zes jaar intensieve arbeid door een zeer ervaren team van professionals. Deze eerste “vlooiensprong” betekent de succesvolle afronding van de eerste fase van Solar Impulse, en een bevestiging van onze technologische keuzes. We zijn nu klaar om met de volgende fase te starten – de daadwerkelijke testvluchten", zegt Andre Borschberg, medeoprichter van Solar Impulse.

Nieuws