Altran: Grootschalige uitrol van windenergie mogelijk

13 februari 2012 Consultancy.nl

Altran heeft een innovatieve oplossing gelanceerd die het gebruik van windturbines om groene stroom op te wekken in hoge mate stimuleert. Volgens experts een doorbraak.

Een van de belangrijkste beperkingen van windenergie is dat het interfereert met (zowel commercieel als militair) luchtvaartverkeer. Met de huidige luchtverkeersleidingsystemen hebben vliegvelden grote moeite om een vliegtuig te onderscheiden van roterende windmolenwieken. In samenwerking met een consortium experts heeft Altran een nieuwe 3D-radar ontwikkeld, waarmee luchtverkeersleiders de mogelijkheid krijgen om luchtverkeer te onderscheiden van windturbines. Volgens analisten in de industrie zal de uitvinding van Altran een doorbraak opleveren in het gebruik van windenergie wereldwijd.

Airplane flying among clouds - Altran

De 3D-radar - genaamd Aveillant - is ontwikkeld door Cambridge Consultants, een dochter-onderneming van Altran in het Verenigd Koninkrijk. De uitvinding is tot stand gekomen door uitgebreide samenwerking met belanghebbenden uit de luchtvaart- en windenergiesector. Verder werkten windmolenparkontwikkelaars, luchthavenexploitanten, het departement voor energie en klimaat-verandering (DECC) en het ministerie van Defensie mee.

Uit onderzoek is gebleken dat alleen al in het Verenigd Koninkrijk 66% van alle windmolenparken, die opgeteld 6.5 gigawatt elektriciteit opleveren, door dit probleem vertraagd worden. De business case voor Europa loopt honderden miljoenen mis. De 3D-radar zorgt voor grote kostenbesparingen en voldoet aan alle juridische vereisten voor zowel luchtvaartveiligheid als luchtverdediging. De oplossing is bovendien zo ontwikkeld dat hij ook kosteneffectief kan zijn voor kleine(re) windmolenparken.

Nieuws

Meer nieuws over