Adviseurs melden €1 mrd aan verdachte transacties

28 september 2010 Het Financieel Dagblad

Vorig jaar zijn er vijf maal zo vaak ongebruikelijke financiële transacties gemeld. Met de verdachte transacties is een bedrag gemoeid geweest van bijna €1 miljard.

Het aantal meldingen van o.a. accountants, financiële adviseurs, advocaten, makelaars, notarissen en belastingadviseurs steeg van 119 in 2008 naar 617 in 2009. Dit blijkt uit het jaarrapport van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU), onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten. Bij deze instantie moeten meldingen worden gedaan van ongebruikelijke transacties.

Accountants

Het door accountants gemelde transacties dat verdacht blijkt te zijn, is fors toegenomen, van 33 in 2008 naar 99 in 2009. Het toegenomen aantal meldingen door accountants staat haaks op de algemene trend die de FIU vorig jaar zag. Het aantal gemelde ongebruikelijke transacties en het aantal verdachte transacties zakten vorig jaar terug naar niveaus van begin dit decennium.

Belastingadviseurs

Ook belastingadviseurs zijn vorig jaar veel ijveriger ongebruikelijke transacties gaan melden. Het aantal aantal meldingen steeg van 8 naar 92, en het aantal verdachte transacties van 2 naar 14.

In een toelichting op het jaarrapport zegt het hoofd van de FIU-Nederland, Hennie Kusters, dat de toenames van de meldingen door accountants en belastingadviseurs 'hoofdzakelijk' samenhangt met de inkeerregeling. Dit is de aflopende regeling waarbij belastingontduikers coulant worden behandeld als zij bij de fiscus te biecht zijn gegaan. Dit leidt tot boekhoudkundige manoeuvres die een accountant kunnen opvallen. Van de accountantsmeldingen is 55% gerelateerd aan de inkeerregeling.

Makelaars

Het valt de FIU opnieuw op hoe weinig makelaars gehoor geven aan hun wettelijke plicht om ongebruikelijke transacties te melden. Dat was er in 2008 slechts één. In 2009 kwamen er slechts drie meldingen binnen van makelaars.

Kusters doet naar aanleiding daarvan 'een beroep' en 'een appèl' op makelaars om 'het zelfreinigend vermogen van hun sector' te activeren. Kusters: 'De notarissen hebben dat eerder al gedaan en nu moeten de makelaars een slag maken. Het geringe aantal meldingen door makelaars roept vragen bij mij op.' Het FIU-hoofd staat in beginsel positief tegenover voorstellen om ook taxateurs te verplichten tot het melden van ongebruikelijke transacties.

Notarissen

Kusters wijst erop dat notarissen hun aantal meldingen, dat sinds enkele jaren groeit, vooral baseren op transacties met vastgoed. Dat is dezelfde markt als waarop makelaars opereren. Het aantal ongebruikelijke transacties dat notarissen meldden, bedroeg vorig jaar 389. Enkele jaren geleden was dat vrijwel nihil.

Advocaten

Advocaten hebben vorig jaar 22 ongebruikelijke transacties gemeld. Dat zijn er drie meer dan het jaar daarvoor. 'Het loopt niet storm', zegt Kusters.  Sommige advocaten hebben afgelopen jaren betoogd dat hun beroepsgroep moeilijk aan de meldplicht voor ongebruikelijke transacties kan voldoen vanwege het verschoningsrecht en de geheimhoudingsplicht. Kusters is daarvan niet onder de indruk.

'Die ontheffing van de meldplicht geldt alleen als een advocaat zijn cliënt in rechte verdedigt', zegt het FIU-hoofd. 'Veel advocaten doen ook gewoon advieswerk. Er zijn derdenrekeningen van advocaten die worden misbruikt. Daarvoor geldt allemaal gewoon de meldplicht.'

Nieuws