Adviseurs kunnen 700m verdienen in financiele sector

24 augustus 2010 Consultancy.nl / Het Financieele Dagblad

De aanstaande herstructurering van de Nederlandse financiële sector zal circa €700 miljoen opleveren voor externe adviseurs: zakenbanken, advocaten, management adviseurs en interim-managers. Er is een spannende wedloop begonnen onder zakenbanken, advocaten, accountants en andere corporate adviseurs. Allemaal hopen ze te kunnen aanschuiven bij het banket dat de komende twee, drie jaar aan hen wordt opgediend door de financiële sector. ING moet worden opgesplitst, de staat moet verzekeraar ASR en ABN Amro afstoten, Aegon gaat mogelijk een emissie doen om staatssteun terug te betalen, enzovoort.

Adviseurs kunnen €700m verdienen
Analisten schatten de waarde van de verschillende herstructurering die de komende jaren gepland  zijn tenminste €35 miljard, waaronder de verkoop van verzekeraars ASR, WestlandUtrecht en Nationale-Nederlanden. Volgens een Mergers & Acquisition adviseur die bij veel transacties is betrokken, zullen de bankiers, advocaten, accountants en management consultants gemiddeld 2% van de transactiewaarde vergoed krijgen. Dat betekent dat er grofweg €700 miljoen te verdienen valt in de komende jaren. Het grootste deel zal naar de zakenbanken gaan, maar ook advocaten en management consultants kunnen op vele miljoenen rekenen. 'De financiële sector wordt dé branche waar de komende jaren het grote werk plaatsvindt', zegt Oscar Kinders, hoofd van de M&A Transaction Services (transactiepraktijk) bij adviesbureau PricewaterhouseCoopers. De bedragen kunnen nog aanzienlijk oplopen als het economische klimaat verbetert en meer transacties doorgaan. 

Adviseurs moeten strategische keuzes maken
De wedloop lijkt in sommige opzichten op een schaakspel op meerdere borden. Elke zakenbankier, advocaat of consultant moet zich afvragen welke transactie hij het liefst wil begeleiden/ondersteunen en welke consequenties dat heeft. Een zakenbank die een hechte relatie heeft met een mogelijke koper van de verzekeringstak van ING, zal in Nederland niet zo snel voor ING zelf willen optreden. Een consultant moet afwegen of hij zich richt op de koper (due diligence, merger integration diensten) of verkoper (carve-out, restructuring diensten). Multi-disciplinaire kantoren - zoals de Big 4 – hebben ook nog te maken met hun onafhankelijkheid. Indien ze optreden als accountant van een financiële dienstverlener dan zijn ze beperkt in de mogelijkheden om grote consulting deals af te sluiten. Grote vraag voor elke adviseur is dan ook: voor wie houd je je vrij, en voor hoe lang doe je dat? Een verkeerde zet kan betekenen dat je onnodig een lucratieve opdracht laat lopen.

Adviseurs al bezig met voorbereiding van grote deals
Adviseurs zijn al druk bezig met voorbereidingen. Zo werken ze al aan client relationships door belangrijke stakeholders voor zich te winnen en nemen ze interviews af om de situatie bij banken helder in kaart te brengen. 'Zakenbanken en consultants lopen op dit moment de deur plat bij zowel de staat als bij alle partijen in de financiële sector', aldus een medewerker van een financiele instelling. Een van de grootste deals van de komende jaren belooft de opsplitsing van ING Groep te worden. Ook hier geldt dat adviseurs in het diepste geheim al aan de voorbereiding. Consultants houden zich bezig met de carve-out (‘uitsnijden’) van de onderdelen die ING moet verkopen, zoals het verzekeringsbedrijf en hypotheekbank WestlandUtrecht. Qua omvang en complexiteit kent die opdracht zijn weerga niet. De adviseurs die de deal winnen zullen miljoenen verdienen. En doordat de adviseurs de carve-out juridisch, financieel en operationeel voorbereiden, maken ze ook meer kans om de uiteindelijke verkoop of beursgang te begeleiden. De verliezers zullen met argusogen toekijken.

Lehman Brothers ontmantling: goudmijn voor adviseur
De situatie in Nederland in de komende jaren is vergelijkbaar met de ontmanteling van Lehman Brothers. In mei werd bekendgemaakt dat de afwikkeling van het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers bijna $800 miljoen heeft opgeleverd voor externe adviseurs. Alvarez & Marsal (A&M), 's werelds grootste restructuring adviesbureau, heeft meer dan $277 miljoen verdiend aan fees voor de circa 20 verschillende restructuring projecten die het begeleidt. De afwikkeling in Europa heeft adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) al meer dan $200 miljoen opgebracht. 

Nieuws