Advies- en consultingbranche uit economische recessie

30 mei 2011 Consultancy.nl

De adviesbranche in het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst weer gegroeid sinds de economische recessie. Ondanks een daling van advieswerk in de publieke sector zijn de inkomsten vanuit de private sector gegroeid met 10% - de snelste groei sinds 2007. In totaal nam de omzet van de grootste adviesbureau, ten opzichte van 2009, toe met 1% naar £5,436 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek door de Management Consultancies Association (MCA), de overkoepelende brancheorganisatie voor adviseurs in het Verenigde Koninkrijk.

De Engelse consultingindustrie heeft op dit moment een totale waarde van ongeveer £8.1 miljard.

35% groei in financiële diensten
De groei in de private sector kwam vooral voort uit de financiële dienstensector. De inkomsten vanuit de bancaire sector groeiden maar liefst met 35%. Alan Leaman, CEO van de MCA, zei: “Adviesbureaus helpen financiële instituties om te reageren op de directe en indirecte effecten van veranderende regelgeving, reorganisaties en nieuwe bedrijfsmogelijkheden. In andere delen van de private sector spelen consultants een essentiële rol door bedrijven te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe groeimogelijkheden.”

IT-consulting groeit met 9%
Private organisaties staan tegenover operationele uitdagingen, dreigende concurrentie en de noodzaak tot innovatie. Zij vertrouwen daarbij meer dan ooit op nieuwe technologie. Hoewel er weinig signalen zijn dat bedrijven grootschalige IT consulting projecten willen laten starten, werken zij veel met consultants om hun return on past investment te maximaliseren en het potentieel voor toekomstige investeringen te onderzoeken.

Uitdagingen in de publieke sector
De publieke sector heeft in 2010 zijn uitgaven aan de adviesmarkt in alle gebieden verlaagd: de vraag vanuit de centrale overheid daalde met 11%, vanuit executive agencies en NDPB’s met 13% en vanuit de lokale overheid nam de vraag zelfs met 35% af. In de consultingindustrie is al gereageerd op deze uitdaging. De MCA heeft in samenwerking met de nieuwe Efficiency Reform Group van het Cabinet Office gekeken naar de rol van consultants en hoe hun nut kan worden vergroot.

De MCA representeert op basis van omzet ongeveer 67% van de Engelse consultingindustrie.

Nieuws