Adviesbureau Conclusion jaagt op overnamekandidaten

07 mei 2010 Financieele Dagblad

De recessie heeft weinig vat op de ambities van adviesbureau Conclusion. Het Utrechtse adviesbureau, dat 1,400 mensen in vaste dienst heeft, wilt vreemd vermogen aantrekken om nieuwe overnames te kunnen financieren. Daarnaast verwacht het een autonome groei van 10% voor de rest van dit jaar.

'Wij zoeken actief naar uitbreiding op markten waarop we nog niet goed zijn vertegenwoordigd', zegt financieel directeur Edwin Groeneveld. Conclusion wil vooral adviseurs overnemen die actief zijn in de zorg- en de energiesector. Op deze markten biedt het bedrijf onder meer organisatieadvies en 'managed services' (het overnemen van allerlei taken van een ander bedrijf).

Komende maand verwacht de directie ook nog twee overnames bekend te maken van bedrijven die zijn gespecialiseerd in SAP-bedrijfssoftware.

Conclusion heeft een werkkapitaal van ruim €15 mln, dat deels wordt gebruikt om de oprichting van nieuwe diensten te betalen. Voor uitbreiding van de oorlogskas wil de directie ook aankloppen bij de bank. 'Onze kredietlijn hebben we tot nu toe nauwelijks aangesproken', zegt Groeneveld.

Als de autonome groei op het gangbare niveau van 10% tot 15% per jaar blijft, en als de overnames volgens plan blijven doorgaan, zal het bedrijf de komende vijf jaar in omvang verdubbelen, zo verwacht algemeen directeur Erik Hallers.

Het eerste kwartaal van 2010 is 'heel goed' verlopen, aldus Hallers: omzet en bedrijfsresultaat zijn 10% hoger dan in het eerste kwartaal van 2009. Er zijn weer 150 mensen bij gekomen sinds vorig jaar.

Het drukst bezet zijn adviesgroepen 'die direct helpen bij het verhogen van de omzet en het verlagen van de kosten bij de klant', zegt Hallers. Dat zijn bijvoorbeeld bepaalde vormen van directe marketing of het herontwerpen van inefficiënte IT-systemen. Veel lastiger is het voor consultants die nu imagocampagnes of personeelsadvies leveren.

Het bedrijf biedt vier soorten dienstverlening aan (ICT-hulp, personeelszaken, organisatie- en communicatieadvies), die het bij voorkeur in één project combineert. De klantenkring loopt uiteen van beursgenoteerde bedrijven tot middelgrote ondernemingen. Het MKB wordt nadrukkelijk niet opgezocht.

Conclusion stabiliseert omzet in 2009

Conclusion heeft over 2009 een omzet gerealiseerd van EUR 129,8 mln (2008: EUR 131,6 mln). De EBITA over 2009 bedraagt EUR 9,1 mln en ligt daarmee 9,9% onder het niveau van 2008 (EUR 10,1 mln). Ondanks de krimp van de markt in de zakelijke dienstverlening is Conclusion in 2009 in staat geweest de omzet in stand te houden.

Nieuws

Meer nieuws over