BCG: Aantal miljonairs wereldwijd krimpt

19 oktober 2009 Express

De globale rijken speelden in 2008 gemiddeld 11,7% van hun fortuin kwijt voor een totaal van 92,4 triljard dollar. Om opnieuw het rijkdomsniveau van 2007 te bereiken zullen ze 6 jaar nodig hebben. Dat blijkt uit een studie van strategie adviesbureau Boston Consulting Group.

De VS kreeg het het zwaarst te verduren. Zowat 21,8% van het kapitaal dat door zakenbanken wordt beheerd ging er in rook op. Maar ook investeringsbanken in Zwitserland en de Carabische eilanden leden belangrijke verliezen. Europese investeringsbanken zagen de totale som die ze beheren stijgen tot 32,7 triljard dollar en het continent wordt zo de rijkste regio van de wereld, voor de VS. Toch ook hier daalde het regionale weeldecijfer met 5,8%. Enkel Latijns Amerika zag de kapitalen bij investeringsbanken met 3% toenemen tot 2,4 triljard dollar.

Het aantal miljonairs wereldwijd daalde met bijna 18% tot 9 miljoen. Europa en de VS moesten 22% van hun miljonairs afstaan, hoewel de VS met 3,9 miljoen miljonairs nog altijd de wereldrangschikking in aantal miljonairs per land aanvoert. Singapore blijft het land met de hoogste concentratie van rijken. 8,5% van de bevolking mag er zich miljonair noemen. Dan volgen Zwitserland (6,6%), Koeweit (5,1%), VAE (4,5%) en de VS (3,5%).

 

Nieuws