KPMG: Cybercrime verschuift van massa naar individu

26 januari 2015 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Cybercrime zal in 2015 persoonlijker worden omdat cybercriminelen hun slachtoffers selectiever zullen kiezen in plaats van dat zij massaspam tactieken gebruiken, voorspelt KPMG. Volgens het bureau zal dit resulteren in een volwassenere cyberbeveiliging en meer betrokkenheid van overheden om vertrouwelijke data te beschermen.

Volgens Big 4 bureau KPMG zal het jaar 2015 gedefinieerd worden met het motto ‘nu wordt het echt persoonlijk’. Het accountants- en adviesbureau voorspelt dat cybercriminelen selectiever zullen worden in de manier waarop zij slachtoffers benaderen en inpalmen. Het komende jaar zullen e-criminelen niet langer vooral massaspam uitzetten, maar in plaats daarvan steeds vaker zeer gerichte ‘campagnes’ voeren, gebaseerd op het dataspoor dat mensen in hun online levens achterlaten, legt Stephan Bonner, Partner in KPMG’S Cyber Security praktijk, uit. “Het is mogelijk dat onze bereidheid om online te delen en shoppen criminelen selectiever kan maken bij het uitkiezen van een slachtoffer. Ze hoeven niet langer de ‘hit & hope’ aanpak te hanteren, maar kunnen in plaats daarvan specifieke gebruikers en computers aanvallen, gebaseerd op de data die online surfers weggeven.”

KPMG - Cyber-Security

De transformatie van massale naar persoonlijke aanvallen zal, volgens Bonner, in een zakelijke wereld resulteren waarin cyberbeveiliging volwassener wordt en de gerelateerde diensteneconomie een bloeiende sector wordt, doordat bedrijven op zoek zijn naar manieren om zich beter te beschermen tegen rechtszaken omtrent verlies van data of omzet. Daarnaast gelooft Bonner dat overheden in deze nieuwe wereld samen zullen komen om betere manieren te vinden om vertrouwelijke informatie te beveiligen. “Uiteindelijk zal cyberverdediging zich meer richten op het aan zien komen van aanvallen, het delen van intelligence in bijna real-time en zullen bedrijven en overheden zich harder inspannen om cyberaanvallen vlug tegen te gaan en te verstoren.”