Cambridge Consultants ontwikkelt test voor Ebola virus

07 januari 2015 Consultancy.nl

Adviesbureau Cambridge Consultants is, samen met non-profit organisatie Diagnostics for All, momenteel bezig met het ontwikkelen van een simpele, en goedkope Ebola test. Het nieuwe apparaat maakt het mogelijk om ter plaatse te testen door minimaal getrainde gezondheidswerkers, met resultaten binnen 45 minuten. Het project zal naar verwachting binnen zes maanden gebruiksklaar zijn en wordt bekostigd door een subsidie ter waarde van $1 miljoen van het Massachusetts Life Science Center.

Momenteel is het een grote uitdaging om Ebola te diagnosticeren, voornamelijk op het platteland. De patiënten moeten naar een kliniek gaan en hun bloed afgeven, dat vervolgens naar een lab overgedragen wordt en getest wordt, waarna gezondheidswerkers de patiënt vervolgens weer moeten vinden. Aangezien dit proces tussen het afnemen van een bloedmonster en het bieden van een medische behandeling uren of dagen kan duren, kan een geïnfecteerde patiënt het virus al aan het verspreiden zijn.

Cambridge Consultants - Diagnostics for all - Massachusetts life sciences center

Om het proces te versnellen en versimpelen is ingenieurs- en adviesbureau Cambridge Consultants een samenwerking aangegaan met non-profit organisatie Diagnostics For All om een eenvoudige Ebola test te ontwikkelen. Het nieuwe apparaat zal gemakkelijk in gebruik zijn en snel resultaten leveren, wat het mogelijk maakt om patiënten te testen in gebieden waarin weinig tot geen toegang is tot gezondheidszorgfaciliteiten en getrainde doctoren, verpleegsters en labtechnici. Het project wordt gefinancierd door het Massachusetts Life Science Center, een Amerikaans centrum gericht op innovatie in de zorgmarkt, met een subsidie van $1 miljoen.

Het nieuwe apparaat maakt het mogelijk dat minimaal getrainde gezondheidswerkers de test kunnen beheren en gebruiken zonder lab, en de resultaten binnen een uur hebben. Aangezien de Ebola-test handzaam, voor eenmalig gebruik en kleiner dan een set kaarten zal zijn, kan de test overal afgenomen worden. Om de test te gebruiken zullen de gezondheidswerkers in de vinger van de patiënt prikken en een druppel bloed vervolgens direct op het apparaat gebruiken. Daarna zal het apparaat het bloed diagnosticeren, een proces dat minder dan een uur in beslag neemt. Het apparaat zal naar verwachting de komende zes maanden ontwikkeld, geproduceerd en in gebruik genomen worden en minder dan $10 per stuk kosten.

Nieuw Ebola testapparaat

“Eenvoudig te gebruiken testtools die een minimale training voor gebruik vereisen worden essentieel in ontwikkelde landen waar de uitbraak van het virus het ergst is. De combinatie van ons systeemontwerp, werktuigbouwkunde en menselijke vaardigheden in combinatie met Diagnostic For All’s visie en expertise in moleculaire diagnostiek kan de manier waarop gezondheidswerkers diagnoses stellen helpen transformeren,” vertelt David Chastain, Programmamanager bij Cambridge Consultants.

Cambridge Consultants heeft 50 jaar ervaring in het ontwikkelen van technologieproducten, waaronder diagnostische, chirurgische en apparaten die geneesmiddelen afgeven. De nieuwe Ebola-test is één van de vele recent ontwikkelde apparaten voor de gezondheidssector. Onlangs ontwikkelde het adviesbureau tevens de Chimaera – een apparaat dat neurochirurgen ondersteunt bij het leveren van kleine implantaten in het zenuwgestel, en de KiCoPen – een kleine injectiepen voor diabetespatiënten.

Nieuws

Meer nieuws over