Afval Loont haalt 90k op via crowdfundingcampagne

31 december 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De uitbreidingsplannen van het afvalinzamelingsinitiatief Afval Loont lopen gesmeerd. Eind november werd een crowdfunding-campagne gestart voor de financiering van drie nieuwe Afval Loont filialen in Barendrecht. Inmiddels is in slechts acht dagen de geplande €90.000 opgehaald. Afval Loont-oprichter Jørgen van Rijn ziet ook bij toekomstige uitbreidingen een rol voor crowdfunding weggelegd.

Afval Loont is een innovatief afval inzamelingsinitiatief, dat zich ten doel stelt om vanuit de people, planet, profit gedachte de natuur te sparen en een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Aan het initiatief kunnen particulieren, verenigingen, scholen, religieuze instellingen, charitatieve instellingen en overige instellingen deelnemen. Zij kunnen hun afval gescheiden inleveren bij een filiaal van Afval Loont en krijgen daarvoor per kilo een kleine vergoeding.

Afval scheiden - Afval loont

Na eerdere succesvolle lanceringen van het afvalinzamelingsinitiatief in Pijnacker-Nootdorp en Rotterdam-Hoogvliet wil Afval Loont het concept ook in andere grote gemeenten uitrollen. Om te beginnen is het doel gesteld is om begin 2015 drie filialen te openen in de gemeente Barendrecht. Om deze uitrol te financieren en om te helpen bij het verder uitbreiden van de activiteiten in de toekomst schakelde Afval Loont consultancybureau Rebel en afvaldienstverlener Van Gansewinkel in.

Samen ontwikkelden zij een nieuw bedrijfsmodel, dat erop gericht is de uitrol van het Afval Loont initiatief binnen gemeentes soepel te laten verlopen. Hierbij voeren de partners de gehele operatie zelf uit, waardoor de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening optimaal bewaakt wordt en het voor gemeentes aantrekkelijker is om met Afval Loont samen te werken.

Crowdfunding snel succes
Om de uitbreiding in Barendrecht te financieren werd een crowdfunding campagne in gang gezet via Collin Crowdfund. Het doelbedrag, zo’n €90.000 – uitsluitend bestemd voor de verbouwing en inrichting voor de drie filialen in Barendrecht – werd al na 8 dagen na de start van de campagne gerealiseerd. Zo’n 50 particulieren investeerden gemiddeld zo’n €1.800 in het initiatief, in de vorm van een vierjarige lening met een vaste rente van 8%.

Afval loont - Rebel en van Gansewinkel

Voor toekomstige uitbreidingen ziet Jørgen Van Rijn crowdfunding als een geschikte financieringsroute. Het plan is om ook in andere stedelijke gebieden toekomstige filialen van Afval Loont te realiseren. Van Rijn: “Afvalinzameling is een inspanning voor en door de maatschappij. Wij stimuleren bewustzijn bij mensen over de waarde van afval en het belang om samen in te zamelen. Dat de filialen van ons bedrijf nu ook worden gerealiseerd dóór de maatschappij, maakt ons concept en onze boodschap natuurlijk alleen maar sterker.”