Consultant adviseert Heineken familie over toekomst

30 december 2014 Consultancy.nl

De familie Heineken heeft de Britse adviseur Martin Jenkins ingehuurd, die hen moet helpen met de toekomstplannen van de kleinkinderen van Freddy Heineken. De consultant, een adviesspecialist met betrekking tot ‘oud geld’, zal met de kleinkinderen in gesprek gaan over het nalatenschap van het Heineken concern, waarmee zij vroeger of later te maken krijgen.

Heineken blijft Heineken
SABMiller, één van de grootste bierbrouwerijen ter wereld, trachtte afgelopen jaar Heineken over te nemen. De familie wees die avances af en geeft aan het erfgoed en de identiteit van Heineken als zelfstandige onderneming te willen behouden. De bierbrouwer is nog altijd in handen van Heineken Holding, de holdingmaatschappij die het merendeel van de aandelen in bezit heeft.

Heineken

Zoals bij ieder familiebedrijf speelt ook bij Heineken het thema bedrijfsopvolging. De bedrijfsbelangen worden nu nog – sinds 2002 – bewaakt door de dochter van oprichter Freddy Heineken: Charlene de Carvalho-Heineken en haar man Michel de Carvalho. Samen hebben zij vijf kinderen met leeftijden van midden/eind twintig, waarvan de oudste, Alexander de Carvalho (29), deel uitmaakt van de raad van beheer bij Heineken Holding. De overige vier kleinkinderen van Freddy Heineken vervullen op dit moment geen officiële rol binnen Heineken. Toch maken ze op den duur allen aanspraak op de enorme erfenis en rijst de vraag hoe en aan wie het imperium in de toekomst overgedragen zal worden.

Goede overdracht essentieel
Michel de Carvalho, investeringsbankier en echtgenoot van Charlene Heineken, over het belang van een goede overdracht: “Voor iedereen die een familie bedrijf overziet is het overdragen ervan naar de volgende generatie de ultieme uitdaging van leiderschap. Doen we dat verkeerd, dan hebben we alle energie verspild aan alles dat we opgebouwd hebben.”

Externe consultant
Om te ondersteunen bij het vraagstuk omtrent de Heineken nalatenschap en bedrijfsopvolging, heeft de familie de Carvalho-Heineken besloten om de Britse adviseur Martin Jenkins in te schakelen. Hij zal met de vijf kleinkinderen van Freddy Heineken in gesprek gaan om te achterhalen hoe zij het aankomende nalatenschap ervaren, daarbij onder meer kijkend naar hun ambities, wensen maar ook eventuele twijfels. Hij zal individuele en gezamenlijke gesprekken met hen voeren. Wat de gesprekken uiteindelijk opleveren en hoe de bedrijfsopvolging er bij de bierbrouwer in de toekomst uit komt te zien, zal de tijd moeten leren.