Frost & Sullivan: Online Russische markt blijft hotspot

30 december 2014 Consultancy.nl
Meer nieuws over

De online economie van Rusland heeft nog veel ruimte en potentie om zijn markt uit te breiden, waardoor Russische internetbedrijven de komende jaren flink kunnen groeien. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Frost & Sullivan.

Groeipotentieel
Het Russische internet (RuNet) heeft nog niet dezelfde verzadiging bereikt als de westerse, meer volwassen markten. Er is de komende 5 tot 7 jaar aanzienlijk groeipotentieel om uit te breiden, stelt een rapport van consultancybureau Frost & Sullivan. Volgens het rapport getiteld 'The Russian Internet Landscape’ kan de markt de komende jaren groeien met meer dan een derde boven van het huidige niveau. “Ondanks een steeds uitdagendere macro-economische en politieke omgeving heeft de Russische interneteconomie een hoge mate van ontwikkeling weten te handhaven”, zegt Martin Hoff ter Heide, Information & Communication Technologies Lead Consultant bij Frost & Sullivan.

Frost & Sullivan - Rusland

Focus op Internet
In de afgelopen jaren is de Russische mediamarkt getransformeerd van een tijdperk van televisie naar een focus op internet. In die tijd haalde de Russische zoekmachine Yandex, Percy Kanal, de belangrijkste Russische televisiezender in, op het vlak van reclameomzet en publiek. “Rusland heeft al het grootste internetpubliek van Europa”, stelt Hoff ter Heide. “Desondanks is er nog steeds ruimte om het aantal internetgebruikers in het land omhoog te schroeven. Dit zal een blijvende bron van groei zijn voor de Russische interneteconomie.”

Uitbreiding van internetabonnees zal naar verwachting een hotspot voor groei creëren in de Russische economie. Daarbij zijn het naar verwachting vooral de sterke lokale spelers die het grootste voordeel zullen halen uit de mogelijkheden die deze uitbreiding opwerpt. Volgens het adviesbureau zullen lokale spelers de markt domineren als gevolg van hun specifieke kennis van de cultuur, de taal en de zakelijke omgeving.