Strategy&: 50 best presterende ICT bedrijven ter wereld

24 november 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

IBM, Microsoft, SAP, Oracle en Cisco zijn de vijf meest succesvolle ICT-bedrijven ter wereld, volgens een nieuw onderzoek van consultancybureau Strategy&. De lijst van 50 best presterende ICT-organisaties bevat 15 IT-dienstverleners, waaronder adviesbureaus Atos, Accenture, Capgemini, Capita en CGI, en het Nederlandse KPN.

Voor het derde jaar op rij heeft Strategy&, het voormalige Booz & Company, zijn ‘Global Information, Communications, and Technology (ICT) 50’ onderzoek uitgebracht, waarin het de best presterende wereldwijde IT-spelers onthult. De lijst, welke verdeeld is in vier hoofdsectoren – hardware, software, IT-diensten en telecom – is gebaseerd op de prestaties binnen vier kritieke criteria: financiële prestaties, portfoliosterkte, go-to-marktvoetafdruk, en innovatie en branding.

Top 15 ICT Companies

Dit jaar was de eerste plek opnieuw voor IBM, gevolgd door Microsoft, SAP, Oracle, en Cisco. De top 10 includeert daarnaast grote namen zoals Apple, Samsung en Google. Accenture is het enige adviesbureau dat de top 15 gehaald heeft, terwijl zowel TCS (#11) en Infosys (#14) ook grote IT-adviespraktijken hebben. De top 15 toont weinig veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Slechts twee bedrijven vertrokken uit de top 15 – Atos en Adobe – vervangen door de Amerikaanse provider EMC en offshore IT-specialist HCL. Een overzicht van de complete top 50:

Global ICT 50

Financiën
Algeheel waren de 50 bedrijven die de ICT 50 van dit jaar behaalden samen goed voor $2,22 biljoen aan omzet, 2% meer dan zij vorig jaar behaalden. In het algemeen presteren softwarebedrijven het sterkst, met een omzetstijging van 11%, naar $284 miljard en een EBIT-marge van 22,5%, al is dat minder dan de marge van 25% die vorig jaar behaald werd. De offshore IT-dienstverleners zijn de tweede sterkste groeiers maar hun marges zijn lichtelijk gedaald, volgens Strategy& het gevolg van hun groeiende aanwezigheid in volwassen markten, de legacy IT-systemen en de hoge kostenstructuren die daarmee gepaard gaan.

ICT 50 revenue and earnings growth by sector