Canadian Mint huurt BCG in om verkoop te begeleiden

24 september 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd

The Boston Consulting Group is ingehuurd door the Royal Canadian Mint om de verkoop van haar MintChip digitale munteenheid te begeleiden. BCG zal het financiële dienstenbedrijf helpen met een breed scala van diensten op het gebied van strategie en M&A, waaronder het ontwikkelen van een verkoopstrategie, target screening en onderhandelingen.

The Royal Canadian Mint (de Mint) is een Canadese Crown Corporatie* verantwoordelijk voor het beheer, de productie en distributie van de circulerende en niet-circulerende munten in Canada en andere landen. De Mint beheert het binnenlandse muntstelsel, en voorziet de Minister van Financiën van advies over andere geldgerelateerde zaken. Bovendien produceert en verkoopt de Mint edelmetaal en aanverwante raffinaderijproducten en diensten, en is het uitgegroeid tot een van de grootste mints ter wereld.

MintChip
De Mint lanceerde in 2012 de MintChip, een digitale valuta voor aankopen. De MintChip – welke in essentie een kleine geheugenkaart is, uitgegeven door de Mint – houdt een balans bij voor gebruikers en laat hen geld sturen en ontvangen, of aankopen doen. Volgens de Mint voorziet de digitale valuta in een veilige, efficiënte en klantvriendelijke manier van het doen van transacties, voornamelijk te gebruiken in het segment voor kleine aankopen en online betalingen.

Royal Canadian Mint hires BCG

Ook al werd de innovatie destijds beschreven als de “evolutie van fysiek geld, met de extra voordelen van elektrisch”, werd de MintChip nooit formeel gelanceerd. In april dit jaar stopte de Mint’s management zijn ontwikkeling en maakte bekend dat zij de valuta’s toekomstige opties zouden herzien. Na een evaluatie van de opties hebben zij nu besloten de business te verkopen, volgens hen omdat het concept in betere handen zou zijn van een private sector partij. “De Mint’s onderzoek en ontwikkelingsinspanningen met betrekking tot MintChip hebben een stadium bereikt waarin het project klaar is om de volgende, natuurlijke stap te zetten richting commersialisatie in de private sector”, legt Bob Zintel uit, MintChip’s Directeur.

The Boston Consulting Group
Om de verkoop van MintChip in goede banen te leiden heeft het bedrijf de expertise van The Boston Consulting Group ingeschakeld. Het adviesbureau zal de Mint assisteren bij het verpakken van de MintChip activa. Daarnaast zal BCG helpen met het bepalen van de beste aanpak om de geïnteresseerde partijen te identificeren en betrekken. “Wij geloven dat BCG de ervaring en expertise heeft om het rendement op de investering in dit programma te maximaliseren”, voegt Zintel toe.

* Crown Corporaties zijn entiteiten die volledig eigendom zijn van de Canadese staat.