Grant Thornton: Nederland koploper duurzaamheidsrapportages

03 september 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het aantal bedrijven wereldwijd dat rapporteert over duurzaamheid is in het afgelopen jaar toegenomen, van 25% naar 31%. Dit blijkt uit onderzoek van Grant Thornton onder 2.500 bedrijven in 34 landen. Nederland loopt op dit vlak voorop – maar liefst 64% van de organisaties neemt duurzaamheids-doelstellingen mee in de rapportagecyclus, goed voor een 2de plek wereldwijd.

Volgens het Grant Thornton onderzoek ‘Corporate social responsibility: beyond financials’ rapporteert op dit moment bijna een derde (31%) van de bedrijven wereldwijd over duurzame initiatieven, ofwel in combinatie met financiële rapportages of afzonderlijk. Drie jaar geleden, toen hetzelfde onderzoek werd uitgevoerd onder een vergelijkbare populatie, was dit percentage nog 25%.

Kijkend naar de toekomst, dan verwacht het accountants- en advieskantoor dat de trend zich de komende jaren verder doorzet. Ongeveer een kwart van de bedrijven (26%) is van plan om in de komende vijf jaar te beginnen met de externe rapportage over duurzaamheid.

Een overzicht van het % bedrijven dat rapporteert over duurzaamheid (top 10):

Grant Thornton - Duurzaamheid Rapportage

"Tegenwoordig realiseren steeds meer organisaties zich dat winst en inkomen uitsluitend bestaan bij de gratie van het gezamenlijke duurzame belang. Winst blijkt niet altijd slechts financieel, maar wordt steeds vaker uitgedrukt in levensgeluk, welzijn of maatschappelijke 'impact' binnen een bredere sociale, ecologische en economische context, bijdragend aan een schone, eerlijke omgeving”, aldus Peter Schimmel, partner bij Grant Thornton.

Hij voegt toe: "Zowel letterlijk (natuur en milieu), alsook figuurlijk (goed voorbeeldgedrag of schoon zakendoen). Het is daarom mooi dat Nederland een van de koplopers is op het gebied van verslaggeving over MVO.” 

Geïntegreerde rapportage

De zakelijke dienstverlener keek ook naar welke voorkeursvormen bedrijven hebben ten aanzien van duurzaamheidsrapportages. Hieruit blijkt dat een meerderheid (57%) van de bedrijven tegenwoordig geïntegreerde rapportage, met zowel financiële verslaggeving als niet-financiële aspecten zoals duurzaamheid, ziet als de beste manier.