Strategy& helpt Egypte bij economische hervormingen

26 augustus 2014 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De overheid van Egypte heeft onlangs strategisch advieskantoor Strategy& en zakenbank Lazard ingehuurd om plannen op te tekenen om zijn economie te hervormen. Volgens de voorlopige bevindingen van de externe adviseurs zal Egypte een totale investering nodig hebben van minstens €45 miljard om zijn doel te behalen – een gemiddelde BBP groei van 5% tegen 2018.

De Egyptische economie is de afgelopen jaren gestagneerd. Tussen 2004 en 2011 behaalde het land een GDP groeipercentage per hoofd  van de bevolking van 1% tot 5%, maar als gevolg van de politieke instabiliteit is het groeipercentage nu al drie jaar op rij negatief. Daarnaast hebben de buitenlandse directe investeringen (BDI) in Egypte een enorme klap gekregen: voor de opstand in 2011 was het BDI grofweg €6 miljard, in het meest recente fiscale jaar haalde het land uit het Midden-Oosten slechts €2,25 miljard binnen.

Strategy& and Lazard advise Egypt

Om de economie weer op de rails te krijgen heeft de overheid een drastische hervormingsagenda gelanceerd, met onderwerpen zoals bezuinigingen, de heronderhandeling van langlopende leningen en het herstellen van het vertrouwen van externe investeerders in de Egyptische economie. Om de opzet van de hervormingsagenda te steunen hebben de leiders van het land de expertise van het Amerikaanse strategie adviesbureau Strategy& ingeroepen en van de internationale investment bank Lazard. De consultants hebben drie grote taken gekregen. Ten eerste houden zij toezicht op de inrichting van de hervormingsagenda, om ervoor te zorgen dat passende economische modellen worden toegepast en dat plannen zijn afgestemd op zowel de best practices en de standpunten van de belangrijkste (internationale) stakeholders.

Ten tweede stellen Strategie& en Lazard plannen op over hoe Egypte de kapitaalinjecties in het land terug kan brengen naar niveaus van voor de crisis. Volgens de voorlopige bevindingen van de externe adviseurs zal Egypte minstens €45 miljard aan investeringen nodig hebben om een gemiddelde BBP groei van 5% tegen 2018 te kunnen behalen. Bovendien moet Egypte rekenen op nog zo’n €45 miljard aan benodigde investeringen voor het opkrikken van hun buitenlandse reserves, zeggen de consultants. Op basis van deze vooruitzichten zal Egypte in de tweede helft van het jaar verschillende grote donoren en investeerders benaderen, waaronder het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), om hen te overtuigen geld in de economie te pompen. Tegen het eind van het jaar is een grote donorconferentie gepland, en hoewel deze niet is bevestigd, wordt verwacht dat Strategy& en Lazard een grote rol in het voorbereidingsproces zullen spelen.

Strategy&

De derde hoofdtaak omvat het opstellen van aanbevelingen voor de hervorming van een aantal van de belangrijkste sectoren. Overheidsfunctionarissen hebben bevestigd dat de herstructureringsplannen al zijn geschetst voor de door de staat beheerde media en textielsectoren, en het ligt in de lijn der verwachting dat de komende maanden ook andere sectoren zullen volgen.