Omstreden ex-KPMG partner commissaris bij NN

01 augustus 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Hans Schoen, voormalig partner van Big 4 accountancy- en adviesbureau KPMG, is als commissaris aangesteld bij NN. Ondanks zijn omstreden handelingen bij Philips eind 2012 werd de benoeming goedgekeurd door toezichthouders AFM en DNB.

Waarschuwing
In 2012 ontving Hans Schoen, een voormalig partner bij KPMG, een officiële waarschuwing van de Accountantskamer*. In de zogenaamde ‘Klimop zaak’ werd Schoen aangerekend in 2006 bij de controle van het Philips Pensioen fonds het “fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid te hebben geschonden”. Er bleek achteraf namelijk massale fraude met vastgoedtransacties te zijn gepleegd binnen het pensioenfonds van Philips. Onroerend goed werd veel te goedkoop verkocht aan een makelaar, die hierdoor enorme winsten boekte. Die fraude betekende een kostenpost voor Philips van tientallen miljoenen.

NN Group

Kritiek
De Accountantskamer beschuldigde Schoen verder “onvoldoende de onafhankelijkheid van externe vastgoed taxateurs te hebben getoetst”. Beschuldigingen van AFM waren nog forser. Zo meende de toezichthouder dat de accountant “onvoldoende professioneel kritisch” was geweest. Schoen had volgens de AFM de duidelijk zichtbare signalen voor fraude moeten herkennen  en kritischer moeten zijn. De Accountantskamer verwierp die aantijgingen. De rechtszaak loopt nog steeds – zowel Schoen als toezichthouder AFM zijn in hoger beroep zijn gegaan.

DNB en AFM akkoord
Ondanks de negatieve beeldvorming rondom Schoen benoemde NN Group, de verzekeringstak van ING, Schoen onlangs tot commissaris. Financiële toezichthouders AFM en DNB hebben, ondanks zijn track record, ingestemd met de aanstelling. Noch AFM noch DNB geeft echter commentaar af over individuele instellingen en benoemingen. NN Group wordt momenteel naar de beurs gebracht in het kader van een grootschalige (en verplichte) herstructurering en kondigde de benoeming vorige maand aan in het nieuwe prospectus.

* De Accountantskamer is hét tuchtorgaan van de accountancysector. Het orgaan kent vijf niveaus van tuchtmaatregelen. De waarschuwing voor Hans Schoen valt binnen de lichtste categorie.