KPMG: Wereldwijde chocolade-industrie groeit hard

04 juli 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De wereldwijde chocolade-industrie groeit hard, blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG. De vraag wordt vooral gestuwd door de stijgende kooplust vanuit opkomende economieën en de toenemende interesse in seizoenschocolade. 

De industrie voor chocoladeproductie- en consumptie wordt door KPMG anno 2014 geschat op circa $117 miljard (€86,10 miljard), ruim 6% hoger dan het voorgaande jaar. Deze groei is mede te danken aan een groeiende belangstelling voor chocolade binnen opkomende economieën en een herstel in Amerika, waar de groei in 2013 steeg na een afname van enkele jaren. 

Snelst groeiende markten
Wit-Rusland mag zich de snelstgroeiende chocolademarkt ter wereld noemen. Tussen 2007 en 2012 nam de populariteit van chocolade met bijna 600% toe. De nummer 2 op de lijst, Venezuela, laat een minder grote groei zien, maar er wordt toch in vijf jaar tijd ruim drie keer zoveel chocolade geconsumeerd. Nigeria en India groeiden ook met meer dan 200%, en verder wordt de lijst aangevuld met Argentinië, Bolivia, Brazilië, Algerije en Pakistan. 

Ten fastest growing chocolate markets

Seizoenschocolade
De marktgroei wordt grotendeels gestuwd door de stijgende vraag naar seizoenschocolade – chocolade voor speciale gelegenheden als Sinterklaas (chocoladeletters), Pasen (paashazen) of Moederdag (bonbons). Wereldwijd liet dit segment tussen 2012 en 2013 een groei zien van ruim 4%. Vooral in Latijns-Amerika (een groei van ruim 13%) kunnen ze er wat van: in Brazilië is Pasen bijvoorbeeld goed voor 30% van de jaaromzet. West-Europa is een goede tweede met een groei van zo’n 13% tussen 2012 en 2013. Oost-Europa (10%) en het Midden-Oosten en Afrika (9,8%) staan op de derde plek en vierde plek, gevolgd door Australië (6%), Noord-Amerika (4,1%) en Azië (4%).

Year-on-Year growth of seasonal chocolate market

Top 10 chocoladefabrikanten
KPMG keek ook naar het concurrentielandschap binnen de chocolade-industrie. De twee Amerikaanse bedrijven Mars en Mondelez mogen zich marktleiders noemen, met een omzet van circa $18.000 miljoen en bijna $15.000 miljoen respectievelijk. Nestlé, Meiji en Ferrero completeren de top 5. Een overzicht van de top 10 grootste chocoladefabrikanten ter wereld:

Top 10 manufacturers worldwide