Grant Thornton: 31% bedrijven verwacht meer M&A

09 juni 2014 Consultancy.nl

Bijna eenderde (31%) van wereldwijde business zal naar verwachting door fusies en overnames de komende drie jaar groeien, in 2012 was dit nog 28%. Dit concludeert een nieuw onderzoek van zakelijk dienstverlener Grant Thornton

In het rapport ‘Dynamic business at the forefront of M&A activity’ evalueerde de wereldwijde accounting- en adviesorganisatie de M&A verwachtingen van meer dan 12,500 bedrijven binnen 45 economieën, waaronder Nederland. De resultaten laten zien dat, in het licht van verder economisch herstel, het aantal fusies en overnames naar verwachting zal stijgen. In Noord-Amerika gaf 47% van de ondervraagde organisaties dat ze samen met andere organisaties een fusie of overname overwegen om hun groeiplannen te realiseren, 10% meer dan vorig jaar. Ook in Europa en Latijns-Amerika is de kijk op M&A positief, met de Asia-Pacific regio als de enige uitzondering (-6%). 

M&A verwachtingen per continent

Kijkend naar de resultaten per sector dan valt op dat de honger naar fusies en overnames onderling verschilt. In de professional services sector bijvoorbeel zal bijna de helft van organisaties (47%) een M&A doel voor ogen hebben, terwijl binnen een aantal segmenten (bijv. transport, voeding- en dranken) de M&A behoefte slechts de helft van die van accountants, consultants, advocaten en andere dienstenaanbieders. 

Resultaten per sector

Luc Daemen, partner Corporate Finance bij Grant Thornton: “De positieve verwachtingen bevestigen dat de economie zich verder herstelt en versterkt, de gevestigde economieën en de Verenigde Staten voorop. Bedrijven werken weer aan hun groeiagenda, na jarenlang ‘het hoofd boven water’ te hebben gehouden.” 

Nederlandse ondernemer richt zich op eigen land
In Nederland verwacht 41% van de ondernemers de komende drie jaar M&A-activiteiten te ontplooien. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2012, waarin 55% van de ondernemers fusie- en overnameplannen had, maar op wereldwijd niveau een groot percentage. De aandacht van deze ondernemers richt zich primair op binnenlandse fusie- en overnameactiviteiten (76%) en in de tweede plaats op een grensoverschrijdende overname (43%) in West-Europa of Azië. Opgebouwde reserves en bankfinanciering vormen de twee grootse bronnen voor financiering.

Nieuws

Meer nieuws over