RGP: Transparantie energiebedrijven onder de maat

27 mei 2013 Consultancy.nl

Europese en zeker Nederlandse energiebedrijven moeten transparanter zijn over hun corporate governance. De eerste groep scoort gemiddeld 54 en de tweede 41 van de maximaal 100 toe te kennen punten. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Resources Global Professionals, een consultancy- en interimbureau op het gebied van governance, risk & compliance. 

Over geheel Europa gezien halen achtereenvolgens het Italiaanse Enel Energia, het Zweedse Vattenfall en het Spaanse Iberdrola de hoogste cijfers. In Nederland wordt de top drie aangevoerd door Nuon, gevolgd door Eneco en HVC. Nederlandse energiebedrijven zijn over de hele linie minder transparant en minder open dan andere Europese energiebedrijven. Onder de Nederlandse energiebedrijven is daarna een duidelijke tweedeling te onderscheiden. Aan de ene kant energiebedrijven die ruimschoots en toegankelijk publiekelijk verantwoording afleggen. Aan de andere kant energiebedrijven, veelal dochterondernemingen van Europese energiebedrijven, die minimaal rapporteren.  

Op de borst kloppen
Het onderzoeksrapport (‘RGP Energy Governance Index 2012’) laat ook zien dat de onderlinge vergelijkbaarheid tussen de onderzochte energiebedrijven in Europa aanzienlijk kan verbeteren. De normen van de rapportages voor energiebedrijven per land in Europa verschillen nog sterk in termen van transparantie, volledigheid en de presentatie van data. Eveneens opvallend: de rapportage van Nederlandse energiebedrijven over maatschappelijke investeringen scoort lager dan die van Europese collega’s. Nederlandse energiebedrijven kloppen zich minder op de borst over maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Bescheidenheid siert de mens, lijkt het motto. Nederlandse bedrijven zijn over het algemeen meer doeners, waardoor ook de verantwoording over maatschappelijke investeringen pragmatisch en low profile blijft.

Teleurgesteld
RGP doet sinds 2009 onderzoek op hetzelfde gebied naar bedrijven in de FTSE 100 en in de Euro Stoxx 50 Index. Deze index bestaat uit de vijftig grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen buiten het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen soortgelijke lage cijfers uit. Gezien het strategische belang van energiebedrijven zouden stakeholders mogen verwachten dat Europese energiebedrijven de transparantie over corporate governance op een hoger peil hebben. “We zijn dan ook teleurgesteld over de resultaten,” zegt Hans Wichink, Managing Director van de Energy & Utilities praktijk.

Serieuzer nemen
“Het is daarmee overigens niet gezegd dat de onderzochte bedrijven hun corporate governance niet op orde hebben. Ze zijn er alleen niet transparant over. Dat kan twee dingen betekenen: of de betreffende controlmechanismen zijn er niet of energiebedrijven communiceren er niet in het openbaar over” zegt Wichink. Hij raadt energiebedrijven aan de transparantie over corporate governance serieuzer te nemen en er concreet invulling aan te geven. Dat geldt voor de slecht scorende Nederlandse energiebedrijven in het bijzonder. “Dit kan vele malen beter” sluit hij af. 

Nieuws

Meer nieuws over