Gestreste M&A adviseurs slaan massaal aan mediteren

19 mei 2014 Consultancy.nl

M&A en corporate finance adviseurs slaan massaal aan het mediteren. De populariteit van mediteren stijgt zo hard onder de beroepsgroep dat er volgens de Britse zakenkrant de Financial Times zelfs sprake is van een “stille revolutie”. Financiële professionals mediteren om beter met stress om te kunnen gaan en betere beslissingen te nemen. 

Het is algemeen bekend dat M&A adviseurs lange dagen maken. De strakke deadlines zorgen voor veel druk. De stress kan zelfs zo hoog oplopen dat dit fatale gevolgen heeft, zoals eerder dit jaar het geval was bij twee banken in het financiële district van London. Voldoende aanleiding dus om stress te verminderen. Het nieuwe wondermiddel: meditatie, aldus de Financial Times. 

Een heldere geest
Uit recent onderzoeken blijkt dat mediteren bijdraagt aan betere zakelijke prestaties. Meditatie leidt niet alleen tot een vermindering van stress; iedere dag tien minuten mediteren kan zelfs leiden tot significant betere resultaten. Zo toont bijvoorbeeld onderzoek van drie Italiaanse economen aan de Universiteit van Teramo aan dat mensen die mediteren zakelijk lucratievere beslissingen nemen dan mensen die niet mediteren. 

M&A Adviseurs mediteren

Door iedere dag je hoofd leeg te maken met meditatie ben je scherper en heb je minder last van allerlei vastgeroeste, belemmerende denkbeelden. Het onderzoek belooft zelfs dat meditatie vooroordelen wegneemt, doordat je helder observeert in plaats van direct je oordeel klaar hebt. 

Bedrijven aan de meditatie
Deze factoren nopen individuen ertoe om op persoonlijk initiatief te mediteren. Maar ook brancheverenigingen en bedrijven spelen in op de nieuwe trend. Het Britse ‘CFA Institute for Investment Professionals’ denkt erover na een meditatieprogramma op te zetten. En KPMG, Unilever, Goldman Sachs en de Britse Centrale Bank hebben al bijeenkomsten georganiseerd om hun personeel tot mediteren aan te zetten. 

Aan de slag
Nog een voordeel van mediteren is dat het overal en altijd kan. ’s Ochtends voor de koffie, tijdens de lunch of voor het slapengaan. En het is heel simpel. Kies een rustige plek uit en ga daar zitten of liggen met de ogen dicht. Laat je gedachten stromen, terwijl je op je op je ademhaling let. Oefening baart kunst: je gedachten worden helderder des te vaker je mediteert.

Nieuws