MKB riskeert miljoenenstrop door onderverzekering
Veel bedrijven in het MKB nemen grote risico’s op verzekeringsvlak. Nieuw onderzoek van Mercer toont aan dat ruim 50% van het midden- en kleinbedrijf de gok neemt zich niet te verzekeren tegen ziekteverzuim en is dit in de toekomst ook niet van plan. Ook dekt een groot gedeelte van de MKB-bedrijven zich niet in tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid (48%) of ongevallen (58%). Bedrijven riskeren een miljoenenstrop, waarschuwt het adviesbureau.
Mercer nam het verzekeringsbeleid van ruim 300 MKB bedrijven onder de loep. Uit de analyse komt naar voren dat bedrijven zich bewust onderverzekeren op het gebied van ziekteverzuim. Daarmee nemen ze grote risico’s, stelt Mercer. Wordt een werknemer namelijk ziek, dan moet de werkgever twee jaar de kosten van het verzuim voor zijn rekening nemen, tenzij het aanspraak kan maken op een verzekering. Naar mate de periode van ziekteverzuim toeneemt stijgen de kosten. “Bij een griepje valt de periode van ziekteverzuim wel mee, maar bij langduriger ziektes gaat het een ondernemer niet in de koude kleren zitten” aldus Edwin Baints, Hoofd Mercer Direct.
Kosten belangrijkste reden om verzekering te beëindigen
Hoge kosten zijn de vaakst genoemde reden om af te zien van een verzekering voor verzuim, arbeidsongeschiktheid of ongevallen. Baints: “Bedrijven zijn door de crisis extra op de kosten gaan letten. Daarbij is het wel noodzakelijk goed inzicht te hebben in financiële buffers en het verzuimbeleid. Zonder dat inzicht weet je als ondernemer onvoldoende welke risico’s je loopt.”
Volgens Baints is het beleid van MKB bedrijven “zorgwekkend te noemen”. Terwijl de risico’s oplopen – zowel ziekteverzuim als het aantal bedrijfsongevallen neemt de afgelopen jaren toe – kiezen bedrijven ervoor om zich minder of niet te verzekeren. Zo heeft inmiddels 48% van de bedrijven zich niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en heeft meer dan de helft van de bedrijven geen Collectieve Ongevallenverzekering.
BNR interview
In gesprek met BNR presentator Tom van ’t Hek (vanmorgen uitgezonden) geeft Baints twee adviezen aan MKB bedrijven. Zo adviseert hij om de risico’s in kaart te brengen en op basis daarvan de juiste afwegingen te maken. In sommige gevallen kan het risico veroorloofd zijn, in andere gevallen kan het verzekeringsbeleid financieel onverantwoord zijn. Ook adviseert hij om de mogelijkheden tot maatwerk te onderzoeken. “Veel werkgevers verzekeren zich volledig voor ziekteverzuim. Maar je hoeft je niet meteen te verzekeren als iemand uitvalt. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een poosje zelf te overbruggen en de verzekering pas daarna in te laten gaan”.