Aon: Eigenrisicodragerschap Ziektewet bespaart miljoenen

19 maart 2014 Consultancy.nl

Volgens Aon kan het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks meer dan €300 miljoen besparen door de kosten voor de Ziektewet onder te brengen bij private partij.

Met de onlangs ingevoerde ‘Modernisering Ziektewet’ kunnen werkgevers zelf bepalen of ze zich publiek verzekeren (via het UWV) of privaat verzekeren voor de Ziektewet. Voor werkgevers die voor de tweede variant kiezen geldt dat ze geen premie meer afdragen aan het UWV maar zelf het risico dragen, ook bekend als eigenrisicodragerschap.

Zieke werknemer

Uit het onderzoek van Aon, gehouden onder ruim 50 grote werkgevers die per 1 januari 2014 zijn overgestapt van het UWV naar het eigenrisicodragerschap, blijkt dat een overstap kan leiden tot een forse kostenbesparing. “Met de invoering van de Modernisering Ziektewet zijn de verschillen in kosten tussen publiek verzekeren via het UWV of het eigenrisicodragerschap enorm toegenomen,” zegt Daniël Rijnbeek, adviseur bij Aon. Zo kan een werknemer die ziek uit dienst gaat in het uiterste geval meer dan €500.000 kosten in het publieke bestel. Werkgevers die eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet zijn vaak goedkoper uit. Gemiddeld loopt het verschil op tot maar liefst 70%, wat voor grote werkgevers neerkomt op tonnen per jaar.

Eigenrisicodragerschap Ziektewet

Rijnbeek adviseert bedrijven om de mogelijke besparingen goed in kaart te brengen. “Veel werkgevers beseffen nog niet dat dit verschil in de tonnen kan lopen. Een goede afweging tussen publiek en privaat verzekeren voor de Ziektewet is dus van groot belang, aldus de adviseur. Voor bedrijven die een overstap overwegen geldt dat ze tot 1 april de tijd hebben om hun keuze kenbaar te maken bij de Belastingdienst.

Nieuws