BMC: 35% kiezers nog in ongewis over politieke keuze

06 maart 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Politieke partijen kunnen de komende twee weken voorafgaand aan de Gemeenteraadsverkiezingen nog heel wat winst behalen. Een op de drie kiezers die willen gaan stemmen, weet nog niet naar welke partij hun stem gaat. De lokale partijen en het CDA lijken de grootste partijen te worden. Dat blijkt uit een verkiezingsonderzoek van BMC.

Sinds 1982 doet BMC, een organisatieadviesbureau voor de publieke sector, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen onderzoek naar de politieke voorkeuren, stemmotieven en opvattingen over de lokale politiek. Bijna 2.000 respondenten hebben meegedaan aan het onderzoek.

Stemintentie
Uit het onderzoek blijkt dat de stemintentie (54%) hoger ligt dan die van de vorige verkiezingen in 2010 (49%). 54% geeft aan over twee weken zeker te gaan stemmen. De meest genoemde reden om niet te stemmen is ‘geen interesse’ (31%), gevolgd door geringe vertrouwen in de politiek (18%). Zoals bekend is de interesse voor de lokale politiek in de afgelopen drie decennia afgezwakt. Zo lag de stemintentie in 1994 nog op 68% en in 1982 zelfs op 79%.

Aangekondige en werkelijke opkomst gemeenteraadsverkiezingen

Stemgedrag
Kijkend naar het stemgedrag, dan is het opvallend dat een relatief grote groep kiezers nog ‘zweeft’. Voor 35% van de kiezers is het nog onduidelijk op welke partij zij gaan stemmen. De groep twijfelende kiezers is veel groter dan in 2010, toen nog maar 16% voor de verkiezingen zijn keuze nog niet had gemaakt. Vooral kiezers die de vorige keer de op de PvdA en op de VVD hebben gestemd, twijfelen nu nog over hun keuze. Ook vrouwen, jongeren en kiezers in de grote steden weten vaker dan anderen nog niet op welke partij ze gaan stemmen.

Opkomst gemeenteraadsverkiezingen

Kiezers wisselen minder vaak van partij

Ongeveer een op de zeven kiezers (14%) gaat op een andere partij stemmen dan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat is flink minder dan in 2010, toen ruim een kwart van de kiezers (27%) overwoog van partij te switchen. Volgens BMC duidt dit erop dat er waarschijnlijk minder veranderingen zullen plaatsvinden in de samenstelling van de gemeenteraden.