KPMG partner Floris Schuring voor camera NOS Journaal

25 februari 2014 Consultancy.nl

Al maandenlang heerst er politieke onrust in Oekraïne. Het Oost-Europese land bevindt zich in een diepe crisis. Inmiddels lijkt de val van president Janoekovtisj voltrokken. De NOS sprak met Floris Schuring, een Nederlander die leiding geeft aan KPMG in Oekraïne, over de huidige situatie.

In oktober 2013 zag Oekraïne, mede dankzij Russische druk, af van het ondertekenen van een associatieverdrag met de EU. Sindsdien zijn de spanning in het Oost-Europese land hoog opgelopen en vielen er tientallen doden na bloederige confrontaties tussen demonstranten en het leger. Cijfers van de NOS laten zien dat de economie in een vrije val is geraakt: economische groei is er niet, terwijl de inflatie met 8% toenam en het land met een tekort van €25,5 miljard kampt. Ondertussen is het Onafhankelijksplein nog altijd druk bezaaid met demonstranten die geen kant op kunnen.

Onafhankelijksplein - Oekraine

Nu de Oekraïnse president Janoekvitsj definitief gevlucht lijkt, moet het land op zoek naar een nieuwe regering. Volgens ingewijden zal de verkiezingscampagne gaan plaatsvinden in 'zeer moeilijke sociale en economische omstandigheden'.

Ook op internationaal vlak is er een strijd losgebarsten. Rusland kiest bij monde van premier Medvedev voor het oude regime, waar de EU namens Catherine Ashton nieuwe vrije verkiezingen steunt. 

Floris Schuring - KPMG

"Zonder hulp van buitenaf gaat het land failliet en zal de wisselkoers naar beneden gaan. Als gevolg gaan bedrijven ten onder. Op korte termijn moet er geld komen om de economie te stabiliseren", analyseert Floris Schuring, Managing Partner van KPMG en werkzaam in Oekraïne voor de camera's van het NOS 8 uur Journaal. De Nederlander werkt al meer dan 15 jaar in de adviesbranche.

Na eerst vijf jaar gewerkt te hebben bij PwC trad hij in 1995 in dienst bij KPMG. In 2001 werd hij door KPMG Nederland benoemd tot partner en sinds medio 2009 geeft hij leiding aan de Oekraïense landen-organisatie van het wereldwijde accountants- en adviesbureau.

Nieuws