KPMG en Stibbe helpen Vesteda met AIFM vergunning

21 februari 2014 Consultancy.nl

Als eerste fondsmanager in Nederland heeft Vesteda de zogeheten ‘AIFM-D’ vergunning verkregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met de kwaliteitsstempel onderscheidt Vesteda zich in de markt voor vermogensbeheer en beleggingsadvies. Het vergunningsproces werd begeleid door accountants- en adviesbureau KPMG en advocatenkantoor Stibbe.

Vesteda is met een geïnvesteerd vermogen van €3,8 miljard een van de grootste woningbeleggings-fondsen van Nederland. Het bedrijf heeft bijna 24.000 woningen in de portefeuille, met name in de Randstad en Noord-Brabant.

AIFM-richtlijn

Om het toezicht op beleggingsinstellingen te verbeteren en transparantie te bevorderen besloot Europa afgelopen jaar om de zogeheten AIFM-richtlijn (Alternative Investment Fund Managers Directive) in te voeren. Onder deze richtlijn gelden geharmoniseerde regels voor alle beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen, zoals hedge fondsen, private equity fondsen, vastgoed- en overige non-retail fondsen. AIFM heeft een grote impact op de markt omdat een geheel nieuwe groep beheerders voor het eerst onder toezicht van de AFM valt.

KPMG en Stibbe helpen Vesteda met AIFM vergunning

In een reactie op de gunning laat Luurt van der Ploeg, CFO van Vesteda, weten “zeer verheugd te zijn” met het nieuws. Hij ziet de AIFM-D vergunning als een “kwaliteitsstempel dat onderscheidend zal werken in de markt”. Hiermee wordt het voor Europese institutionele beleggers ook eenvoudiger om beleggers aan te trekken, aldus Van der Ploeg.

Volgens Ruud Spee, directeur Fund Management bij de fondsmanager, zal het nieuwe toezichtsysteem een positief effect hebben op de bedrijfsvoering van Vesteda. “AIFM versterkt het besturingsmodel en het risicomanagement binnen Vesteda en draagt bij aan een beheerste bedrijfsvoering”. 

Nieuws