KPMG: Fors meer fusies en overnames in 2014

19 februari 2014 Consultancy.nl

Het aantal fusies en overnames wereldwijd gaat komend jaar fors stijgen. Dit voorspelt de Corporate Finance afdeling van KPMG in een recent internationaal onderzoek.

Het accountants- en adviesbureau ziet drie redenen voor het herstel in de wereldwijde M&A markt. Ten eerste voorspelt KPMG dat de gemiddelde schuldratio’s dit jaar naar verwachting met zo’n 12% zullen dalen. Dit biedt bedrijven meer financiële armslag om mogelijke transacties te kunnen financieren.

Ten tweede, een analyse van de koers-winst verhouding bij 1.000 beursgenoteerde bedrijven toont aan dat deze de afgelopen twaalf maanden met 16% is gestegen. “Onze ervaring is dat de combinatie van een verbetering van de financiële armslag en het toenemende vertrouwen in de markt garant staan voor een toename van het aantal transacties” aldus Wouter van de Bunt, partner bij KPMG.

KPMG - Fusies en Overnames

De positieve verwachtingen gelden volgens Van de Bunt op nagenoeg alle regio´s in de wereld. “In Europa en Noord-Amerika stegen de verwachte koers-winst verhoudingen explosief, met respectievelijk 19% en 22%, terwijl in Afrika en het Midden-Oosten een stijging van 19% werd gerealiseerd”.

Beleggers

Daarnaast constateert de Corporate Finance partner dat beleggers steeds meer druk gaan uitoefenen op ondernemingen. “Beleggers zijn de afgelopen drie tot vier jaar geduldig geweest, maar doordat de financiële ruimte blijft stijgen en wereldmarkten stabiel blijven, neemt de druk op bedrijven met veel cash toe als het aankomt op fusies en overnames”

ICT markt

Afgelopen week gaf Mazars Berenschot Corporate Finance (MCBF) een vergelijkbare voorspelling af voor de Nederlandse ICT fusie en overname markt. Het corporate finance kantoor verwacht dat aantal transacties in 2014 zal terugkeren naar het niveau van 2012, als gevolg van de aantrekkende vraag naar ICT gerelateerde diensten, data analytics en mobiele toepassingen.

Nieuws