PwC: UK werkt zich op tot marktleider zonne-energie

30 januari 2014 Consultancy.nl

Accountants- en adviesbureau PwC onthulde onlangs dat het Verenigd Koninkrijk (VK) op de drempel staat zich te kronen tot marktleider op het gebied van zonne-energie. Doorlopende subsidies en dalende prijzen van onderdelen geven de Britse sector een extra impuls.

Zonnecapaciteit

Dit jaar zal er ongeveer aan tweeduizend megawatt zonnecapaciteit in het VK geïnstalleerd worden. De Britse overheid heeft hierin een grote rol gespeeld: tot 2020 worden er subsidies verstrekt aan zonneprojecten. In totaal zal er aankomend jaar zeker vier miljoen Britse pond in de sector gepompt worden. In de meeste andere Europese landen wordt juist de geldkraan voor zonne-energie dichtgedraaid. De totale oppervlakte van de extra zonnepanelen zal in totaal zo’n 41,4 vierkante kilometer beslaan.

UK werkt zich op tot marktleider zonne-energie

Lagere kosten

De Britse zonnesector is relatief laat op gang is gekomen. Inmiddels heeft Groot-Brittannië andere Europese landen bijna bijgehaald. Daniel Guttman, hoofd van de groene energie-afdeling van PwC UK licht nader toe: “De toename in grote zonneprojecten ging in Groot-Brittannië veel later van start dan in andere Europese landen. Daardoor heeft het land kunnen leren van anderen.” Als gevolg daarvan kunnen projecten nu tegen lagere kosten worden ontwikkeld. Guttman: “Snelle groei wordt gestimuleerd door het juiste niveau van steun met stabiliteit van beleid.”

Potentie

Ondanks de geboekte progressie bevindt het VK zich volgens Guttman nog niet aan zijn plafond. Op gebied van ontwikkeling en innovatie kan komende jaren nog flinke winsten behaald worden. PwC verwacht derhalve dat de sector zijn potentieel verder gaat benutten. 

Nieuws

Meer nieuws over