BMC helpt Roemeense overheid met good governance

15 januari 2014 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BMC gaat vijf Roemeense gemeenten helpen bij het ontwikkelen en implementeren van ‘best practice governance’. De komende 12 maanden zullen BMC adviseurs de kennis van Roemeense ambtenaren aanscherpen op het gebied van planning en control, transparantie en financiële verantwoording.

In een land als Roemenië zijn planning en control cycli op lokaal niveau nog lang niet vanzelfsprekend. Over het algemeen worstelt het lokaal bestuur met het handhaven van algemene principes van good governance. In het kader van het Programma Ondersteuning Buitenlands Beleid* (POBB) heeft BMC de opdracht gekregen om diverse Roemeense gemeenten te helpen met het verbeteren van de governance-structuren. Thema’s die aan bod zullen komen zijn onder meer transparantie, budget-bewaking, financiële verantwoording, informatie aan de burgers en beleidsverantwoording.

BMC helpt Roemeense gemeenten met governance

Het Amersfoortse organisatieadviesbureau draagt aan dit project bij door het toepassen van het zogeheten beleidsbeheersinstrumentarium (BBI). In de jaren ’90 is het BBI al in alle Nederlandse gemeenten ingevoerd, BMC speelde hierin een belangrijke rol. Voor het implementeren van BBI in Roemenië zijn vijf pilotgemeenten geselecteerd, waaronder de hoofdstad Boekarest (2,6 miljoen inwoners) en Cluj-Napoka (350.000 inwoners).

Implementatiefase

De implementatiefase kent twee delen: het trainen van het ambtelijk kader van de deelnemende gemeenten en daarna de verdere implementatie bij de gemeenten afzonderlijk. Voor het trainen van het ambtelijk kader van de vijf pilotgemeenten reisden vier BMC consultants afgelopen juli af naar de middeleeuwse stad Sibiu. Om zo’n 40 gemeenteambtenaren wegwijs te maken in BBI werden cases gebruikt uit de praktijk van de pilotgemeenten zelf. Daarnaast werd de BBI-praktijk van de gemeente Eindhoven als voorbeeld gebruikt.

Dit jaar gaat de tweede fase van start. Vijf BMC-adviseurs gaan gedurende ongeveer een jaar in de pilotgemeenten aan de slag met de implementatie van het BBI-gedachtengoed. Aan het einde van het jaar worden de best-practices gedeeld op een grote slotconferentie. Daar wordt ook een start gemaakt met het verder introduceren van BBI in andere Roemeense gemeenten.

* POBB valt onder de Subsidieregeling ministerie van Buitenlandse Zaken.