Gedupeerden Madoff willen ruim 1 miljard van PwC

17 december 2013 Consultancy.nl

Amerikaanse advocaten zitten Nederlandse en Canadese kantoren van PwC achter de vodden: zij eisen maar liefst $1 miljard van het accountants- en adviesbureau. PwC wordt aansprakelijk gehouden voor de schade die meesterfraudeur Bernard Madoff met zijn piramidespel heeft aangericht. Naast het consultancybureau zit ook trustkantoor Citco in het strafbankje.

Vijf jaar geleden werd Madoff ontmaskert toen beleggers hun geld – in totaal $7 miljard - aan zijn fonds wilden onttrekken. De onderneming, Bernard L. Madoff Investment Securities geheten, was toen niet bij machte om het geld vrij te maken. Op dat moment kregen zijn zoons en managers lucht van zijn leugenachtige praktijken en besloten hem aan te geven. Hij wordt ervan beschuldigd zijn klanten met een ‘Ponzifraude’  – oplichterij door een belegging aan te bieden die gefinancierd wordt door de inleg van nieuwe klanten – voor $65 miljard opgelicht te hebben via de vermogensbeheertak van zijn firma.

Gedupeerden Madoff willen ruim 1 miljard van PwC

Adviesbureau PwC speelde hierin een cruciale rol door fiat te verlenen aan jaarrekeningen van de fondsen. Daarnaast stelde Citco verslagen op voor twee beleggingsfondsen van de Fairfield Greenwich Group, waarvan de ingelegde gelden in Madoffs piramidespel terechtkwamen. Beiden worden nu aansprakelijk gesteld door de gedupeerden.

Megaclaim

De totale schade wordt geschat op ruim $1 miljard, terwijl Fairfield Greenwich Group in maart van dit jaar nog een schikking trof van $80 miljoen met de eisers. Het New Yorkse advocatenkantoor Boies, Schiller & Flexner wil nu dit volle bedrag op zowel PwC als Citco verhalen. De Amerikaanse advocaten vertegenwoordigen ook een groep Nederlanders.

Namens de groep beleggers verwijten de New Yorkse juristen Citco ‘roekeloos’ gedrag, en noemen de auditors van PwC ‘in het beste geval incompetent’. Eind 2014 hopen de belangenbehartigers van de gedupeerden de zaak aan de jury voor te dragen. 

KPMG

Eerder al werd KPMG aangeklaagd voor betrokkenheid bij de fraudeleuze praktijken van Madoff.

Nieuws